Пловдивският окръжен съд ще изиска справка от Пътна полиция и представителството на Сузуки в България, за да стане ясно дали Недялко Бакалски е притежавал необходимата правоспособност да управлява мощния мотор, с който катастрофира и загуби живота си на прелеза на булевардите „Шести септември” и „Копривщица” преди 2 години.

Това стана по искане на адвоката на другия шофьор в ПТП-то - Иван Иванов, който е подсъдим, че е причинил по непредпазливост смъртта на 21-годишния моторист. Според адвокат Георги Сидеров мотоциклетът попада в категория А, а не в А2, каквато правоспособност е имал Бакалски. Според юриста характеристиките на мотора са 600 кубика и 92KW мощност, а категория А2 дава право да се управлява мотор до 35 KW.

Инцидентът е от 5 май 2022 година, на прелеза на булевардите „Шести септември” и „Копривщица”. 52-годишният Иванов карал автомобила си по бул. "Копривщица", когато на кръстовището със "Шести септември" блъснал движещия се по другия булевард 21-годишен моторист. Според автотехническата експертиза колата се е движила с около 28-30 км./ч, а моторът с 50 км./ч. При удара Бакалски изхвърчал от мотора, прелетял над автомобила, паднал и си ударил тежко главата. Издъхнал 7 дни по-късно в болница, а родителите му избрали да дарят органите, като по-този начин спасили други четири човешки живота.

Съдят шофьор, блъснал и убил мотоциклетист, на прелеза на бул. „Шести септември”"Живея само с една мисъл - да разбера какво се е случило", каза в залата подсъдимият

Обвинението срещу Иван Иванов е за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нарушаване на закона за движение по пътищата - отнемане на предимство и движение с несъобразена скорост. Според съдебномедицинската експертиза цялата травма, довела до смъртта на Недялко Бакалски е концентрирана в главата. При извършените медицински изследвания са констатирани хематоми в главата и множество контузии и счупвания в мозъчната кора. 

Справките за точните характеристики на мотора трябва да бъдат готови за следващото заседание на 4 октомври, за което съдът назначи и допълнителна комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза. Предстои да бъдат разпитани и последните двама свидетели - полицаите дошли на мястото на инцидента, които днес не присъстваха в съдебната зала.

Подсъдимият Иван Иванов в съдебната зала