22-ма незаконни мигранти, скрити в бус, уж на банка, бяха заловени от граничари вчера, съобщиха от Гранична полиция. На 20 юли служители на ГПУ Царево спрели за проверка близо до Китен автомобил „Фолксваген Транспортер“ с неистински регистрационни табели и лого на банкова институция, управляван от български гражданин. Неистинските табели дублират реално съществуващи, които са собственост на същата банкова институция.

При извършената проверка в товарния отсек на микробуса граничните полицаи установили 22 незаконни имигранти без документи за самоличност - 13 мъже, 8 жени и 1 дете, по техни данни граждани на Сирия и Ирак. Установено е, че автомобилът е собственост на частно лице, а банковата институция няма никакво участие в случая. Близо до фолксвагена е установена и задържана лека кола, управляван от друг български гражданин, съпричастен към незаконната дейност.

Водачите на двата автомобила са задържани в ГПУ- Царево. Образувано е досъдебно производство по чл.281 от НК за каналджийство. На двамата шофьори е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа с прокурорско разпореждане, те ще бъдат приведени в следствения арест в Бургас. Незаконните мигранти ще бъдат настанени в СДНВЧ гр. Любимец.

Работата по случая продължава. Това е поредеб опит на каналджии да прекарат мигранти с автомобили, които уж на институции. Преди около месец бе засечен подобен опит с бус, облепен със стикери на инкасо.