КПОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на кмета на община Ракитово Костадин Холянов. От комисията са му наложили глоба в размер 10 000 лв., а в полза на държавата е отнета и материалната облага, реализирана от сина му - сумата от 37 157 лв.

Припомняме, че преди две седмици бе образувано производство срещу Холянов. Дотук се стигна след разследване на Нова телевизия, в което той е изобличен, че е допуснал при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. На 8 юли 2016 г. общината сключила договор за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на обща стойност 432 200 лв. с фирмата "Петро 2016“ ЕООД, за срок от 4 години. Два дни по-рано „Хол – Лес“ ЕООД отдава под наем на „Петро 2016“ ЕООД резервоари и колонка от действаща своя бензиностанция. Управител и едноличен собственик на „Хол – Лес“ ЕООД е Щерян Холянов, син на кмета Костадин Холянов, а на „Петро 2016“ ЕООД – Пламен Михайлов, чийто работодател до 5 април 2016 г. е било дружеството на сина на кмета.

Дружеството, спечелило поръчката за доставка на гориво на Община Ракитово, е било регистрирано 9 дни преди откриване на тази процедура. На 20.06.2018 г. Пламен Михайлов упълномощил Щерян Холянов да извършва без каквито и да е ограничения разпоредителни действия със сметките на „Петро 2016“ ЕООД.  Така, бивш работник на сина на кмета е собственик на дружество, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „Хол – Лес“ ЕООД, собственост пак на този син, който разполага и с пълномощно да тегли неограничено средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък плащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата – кмета Холянов. 

КПКОНПИ проверяват за нарушения кмета на РакитовоОбщинска поръчка за 350 000 лева е дадена на фирма, създадена 5 дни по-рано