Делото срещу д- р Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Плъха, не успя да стартира в Апелативен съд. Ход на заседанието не бе даден, а причината бе липсата на адвокат Красимир Елдъров, представител на семейство Джевизови.

Днес стана ясно, че юристът е в болничен и това се оказа препъни камък за процеса. Припомняме, че Димитров бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, довела до смъртта на Жоро Джевизов.

Д-р Иван Димитров - невинен за убийството на Жоро ПлъхаЛекарят обаче получи 2 години условно за притежание на незаконно оръжие

 

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие. Именно условната си присъда той е атакувал пред по-горната инстанция. Димитров чрез своите защитници, е подал жалба до Апелативен съд. В същото време прокуратурата е подала протест срещу уневинителната присъда, както и срещу размера на условното наказание. Жалба има подадена и от близките на Джевизов.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал.

Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка". Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт. На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража - работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха: Бранех живота си, той искаше да ме заколиНе съм искал да убивам, а да се спася, заяви медикът пред съдебния състав

 

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.