Поредното дело срещу д-р Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Плъха трябваше да се гледа в Апелативен съд-Пловдив, но заради незавършена експертиза, то се отложи за нова дата. В залата присъстваха както Димитров, така и родителите на Жоро Джевизов, представлявани от адвокат Красимир Елдъров.

Убийствотo на Жоро Плъха отново в съдебна зала! Защитата оправдава д-р Димитров с нов грабеж срещу негоНазначиха допълнителна съдебно-медицинска и балистична експертиза

Припомняме, че Димитров бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, довела до смъртта на Жоро Джевизов.

Докторът обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие. Именно условната си присъда той атакува пред по-горната инстанция. Димитров чрез своите защитници, подаде жалба до Апелативен съд. В същото време и прокуратурата подаде протест срещу оневинителната присъда, както и срещу размера на условното наказание. Жалба има подадена и от близките на Джевизов.

По време на предишното заседанието бе направено искане от страна на Апелативна прокуратура за нова, допълнителна комплексна съдебно – медицинска и балистична експертиза. Държавното обвинение настоя да се дадат отговорите на три въпроса, два от които свързани с гилзите и куршумите от незаконния пистолет на Димитров. Причината за тази експертиза е, че с нея ще се изяснят факти и обстоятелства, които според прокуратурата не са изяснени към момента.

Поради обема на задачата и заетостта на вещото лице, назначената експертиза не е готова и това се оказа повод за отлагането на делото. Новата насрочена дата е 10 март. Адвокат Елдъров от своя страна поиска повече информация кога ще бъде изготвена експертизата и ако се наложи да се назначат други експерти, които не са емоционално свързани в Пловдив.

В последното заседание, магистратите от Апелативен съд отхвърлиха искането на защитата, но пък приеха това на прокуратурата. Така бе разпоредена допълнителна експертиза, която трябваше да бъде изготвена до края на януари.

Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал.

Д-р Иван Димитров - невинен за убийството на Жоро ПлъхаЛекарят обаче получи 2 години условно за притежание на незаконно оръжие