Пловдивският Окръжен съд постанови реални присъди за служителите на ДАИ- Пловдив, обвинени в корупция. 3 години е присъдата на  Станко Милушев, който трябва да плати и глоба от  4000 лева. По 2 години затвор и 3000 лева са наказанията за Димитър Янакиев и Паун Танев.  Всеки от тях няма да има право да упражнява държавна длъжност. Трябва да върнат взетите подкупи в полза на държавата. 

Вчера делото започна с разпит на свидетел. Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция  бяха арестувани лицата Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев - служители на Автомобилна инспекция.  Акцията бе проведена след серия сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове.

Показания даде началникът на контрол и статистика към „Автомобилна администрация“-София Александър Томов.Именно той е извършил проверка в края на 2019-та на Областния отдел „Автомобилна администрация- Пловдив.

Запознат съм с проверката аз я ръководих в края на 2019 година с моя колега Красимир Паргов. Изготвен е доклад и в него имаше констатации за множество административни нарушения от страна на служителите на ДАИ-Пловдив.След извършената проверка по установените нарушения и неточни протоколи, бяха взети мерки и наложени глоби", каза Томов пред съда.

След това пред Темида се изправиха  потърпевшата Димитринка Трачева и другият свидетел Милен Атанасов. Последни, показания дадоха обвинените служители.

Първи започна Станко Милушев, който бе защитаван от адвокат Георги Кутрянски.

Проверка на фирмата на Трачева, беше направена през 2017 година по сигнал от чужда държава. Тъй като притежаваха повече от 10 МПС-та с колегата отидохме на място. Тогава си спомням , че за първи път се запознах с Димитринка Трачева, която представлява фирмата.Изисквахме документи за проверка на МПС-тата .Тогава тя каза ,че  някои от удостоверенията са били в камионите и ние и дадохме време за представянето им . След известен период ми се обади и каза, че вече са в нея . Тогава ги изпрати по Милен Атанасов . След като ми бяха предадени аз ги описах и приключихме проверката .Бяха съставени някакви минимални актове” , каза Станко.

Милушев твърди ,че винаги всичко е  описвал и  взимал отношение където е е имало нарушение. На същата проверка той е бил със своя колега Янакиев. През 2019г. се е извършила друга инспекция на две фирми, с които Димитринка има общо.

Тогава с колегата Шишков , който е и свидетел по делото , извършихме тази проверка и си разделихме работата. Единият гледаше едната фирма , а другия другата. При моята инспекция , която  водих, имаше водач , който няма съставено психо .Наложих акт от 3000 лева и при връчването му госпожа Трачева с висок тон ми заяви , че по-друг начин ще се разправяме , но аз не обърнах внимание. Не съм взимал рушвети от нея , не знам каква е причината да твърди това, може да е била афектирана от глобата, която и наложих”, заяви Станчо Милушев.

Работил съм в ДАИ близо 18 год през това време съм получавал много заплахи от шофьори и от по-висшестоящите. Относно „МУЛБУЛ ТРАНС“ ЕООД  съм извършвал проверки. Когато е имало нарушения съм взимал мерки, но лично заплахи от Трачева не съм получавал. Говорили сме само по-работа от личния ми мобилен телефон ,защото нямахме предоставени служебни телефони. Докладът, който е създаден от Томов и е  изцяло компроментиран ,и пълен с грешки, защото той самия не знае какво е проверявал”, каза  Паун Танев.

За Фирмата „Мес Фууд” Паун каза,че се е познавал с управителя господин  Къртев . Танев твърди ,че никога не би искал пари или луканки и ,че срещи не са уговаряни на отбивката на „Техномаркет” за получаване на суми пари или месарски изделия. Според обвиняемият  Къртев е бил натиснат от Икономическа полиция  да даде определени показания.

Бяхме пред управлението на Иикономическа полиция. Къртев беше седнал на пейката , а аз бях отстрани , тогава излезе ръководител на екипа на ДАНС и със собствените си уши чух как каза на управителя на „Мес Фууд” , че ако не даде правилните показания всичко ще се стовари върху него. Аз бях на около два метра от тях и съм сигурен какво чух. Относно госпожа Трачева и това , което тя казва ,че сме оставали насаме в кабинета ми не е вярно. Просто няма как , защото този кабинет беше за още 10 човека и постоянно се влиза и излиза”, добави Танев.

Последният разпитан беше Димитър Янакиев. Той заяви , че почти не е познавал Трачева и никога не са оставали насаме , а разговорите са им били кратки и по работа.

Аз съм викал тази жена , за да си подпише протокол за приключване на проверката. Подписва се и си тръгва , това е . Относно твърдението, че в тоалетните  сме си разменяли кутии  и пликове - това не е вярно. Има една служебна тоалетна , за която аз нямам ключ , защото ходя в другата , която се ползва  от всички. Там няма как да се разменя каквото и да е било. Аз си работих много добре , дори бях на първо място по съставяне на актове. Просто не бяхме харесвани защото си вършихме работата и затова сега ни пратиха тук  ”, добави Янакиев.

Обвинените Инспекторите твърдят,че няколко пъти са били изисквани от тях самите записите от камерите на „Техномаркет” или от управлението на Икономическа полиция Пловдив , където Танев е чул разговора между ръководителя на ДАНС и управителя на „Мес Фууд”. Но такива не са били предоставени.

Защитата отново не пожела СРС-та да бъдат слушани.

Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване.