Бившите счетоводителки в КТБ Борислава Кючукова и Мария Димова остават на свобода срещу парична гаранция от по 3000 лв., реши Софийският апелативен съд. Решението е окончателно, предаде БТА.

Заедно с директора на банката Орлин Русев и главния касиер Маргарита Петрова те са обвинени, че от края на 2011 г. до 19 юни тази година са присвоили близо 206 милиона лева от банката.

Така вече в ареста няма нито един от обвиняемите по разследването. Магистратите в черни тоги не се съгласиха с колегата си Христинка Колева, която прецени преди седмица, че Димова и Кючукова трябва да са на свобода срещу "подписка".
Макар прокуратурата да се отказа от постоянния арест на Борислава Кючукова в замяна на "домашен арест", съдът днес прецени, че след като двете вече не работят в КТБ, а и са минали няколко месеца от разследването, няма опасност нито една от тях да извърши ново престъпление.

Съдебният състав обаче не се съгласи с първата инстанция, че се е разколебало предположението на прокуратурата двете да са част от казуса "КТБ". Докладът на БНБ също беше взет предвид от съда. Встрани от разследването е останал друг период от време, записа още в определението си съдът днес, но посочи, че свидетелските показния съвпадат с писмените доказателства, които досега прокуратурата е събрала.

По-рано стана ясно, че прокуратурата вече не настоява Борислава Кючукова да остане постоянно в ареста.

Пред Софийския апелативен съд обвинението пледира отстранената служителка да остане само под домашен арест, както и бившата й колежка Мария Димова.

В съдебната зала бе съобщено, че една от свидетелките - Маргарита Петрова, първоначално заявила пред прокуратурата, че лично е занесла на ръководството на "Бромак" 206 млн. лева.

След това обаче тя променила показанията си и заявила, че парите постепенно давала на Димова и Кючукова на части, за дълъг период от време. Ден след вторите си показания Маргарита Петрова беше освободена от прокуратурата с мярка "подписка".