Само 12 години ще лежи варненецът Борислав Николов за зверското убийство на съпругата му Кремена в началото на тази година. 41-годишният мъж се възползва от възможността да поиска съкратено съдебно производство, което намали с една трета присъдата му от 18 години, произнесена днес от Варненския окръжен съд.

Уважени наполовина са гражданските искове на родителите на младата жена - по 50 000 лева.

 Тялото на 40-годишната Кремена беше открито на 25 февруари в апартамента на ул. "Никола Кънев" 32 в морската столица, където семейството живеело под наем. Престъплението е било извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост за жертвата на домашното насилие - разследването установи, че причината за смъртта й е мозъчен оток, причинен от множество удари по главата.

Заради това представителят на Окръжната прокуратура във Варна поиска в обвинителната си реч съдът да определи наказание доживотен затвор и след редукция Николов да изтърпи в затвор при строг режим между 20 и 30 години затвор. След като съдът реши друго, присъдата ще бъде протестирана пред Апелативния съд с цел завишаване срока на наказанието.

Борислав, който работел в златарско ателие, системно пребивал съпругата си Кремена. Първият побой бил само няколко дни след сватбата им през ноември 2013 г. За проблемите в брака Кремена споделяла с родителите и брат си, подавала и жалби в полицията. Брачният живот, изпълнен с побои, физическо и психическо насилие над жертвата, довел до решение за разтрогването му. Съпрузите подали молби за прекратяване на брака си на 8 февруари тази година. Бракоразводното дело било насрочено за 26 февруари 2019 г. във Варненския районен съд - само ден след убийството на Кремена.

Заради физическото насилие, което Николов упражнявал системно над Кремена, родителите й се тревожели за нея и баща й настоявал тя да му звъни всяка сутрин до 10 часа, за да е сигурен, че е жива.

След като спрял да я малтретира, Борислав се обадил на майка си и я извикал, за да му помогне да пренесе багажа си. Освен сакове с дрехи, те изнасли дори телевизора от апартамента, тръгвайки си без да се поинтересуват в какво състояние е младата жена. По-късно майката на Николов заяви пред медии, че Кремена била абсолютно адекватна, когато напуснали жилището, имала само малка рана на устната.

Заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че обвиняемият е с лабилна психика, склонен към насилие и агресия. По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му. Тя е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й.  

Заради подобни случаи вчера депутатите приеха предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да отпадане съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Измененията предвиждат съкратеният процес, който води до намаляване на присъдата, да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.