Арменецът Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков, продължава да твърди че е невинен. Осем месеца след ареста му, мъжът за пореден път жали наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”.В мотивите си той изложи, че неправомерно е държан още в ареста, както и че има нови обстоятелства, които оборват обвиненията.

Защитниците на Харутюнян представиха разпити на свидетели, от чиито думи се потвърждава алибито му в нощта на стрелбата. Един от тях е мъж, за който се твърди, че Сергей му е дал ключове за опела и с него въпросното лице е пътувало до Пловдив. Що се отнася до думите на съпругата на Харутюнян, че не е знаела къде е колата, адвокатите се аргументираха с факта, че мъжът й не й споделил, че дава автомобила на приятеля си.

„Не съм шофирал по магистралата аз,  дадох опела на приятел. Имам свидетели на това, но те не са разпитани. Скрих от жена ми, че съм дал колата и затова тя не знаеше къде е. Нямам мотив за стрелбата. След боя се разбрахме като хората, стиснахме си ръцете и всичко приключи. Не съм съпричастен към деянието”, заяви Сергей пред съда, като помоли мярката му за неотклонение да бъде изменена.

Аргументите на подсъдимия и защитата му бяха атакувани от прокурор Тодор Павлов, с думите, че има налични множество доказателства, сочещи, че именно Харутюнян е автор на деянието. Изготвена е съдебно медицинска експертиза, в която е описана от какво е раната на ръката му, а именно в следствие на стрелба с пистолет.

Според държавното обвинение налице са и доказателства, че обвиняемият е направил опит да скрие деянието си, като е използвал маски, чужди коли и телефон, както и изготвяне на алиби.

От изложението на адвокатите на Сергей става ясно, че срокът на разследването е удължен, тъй като една от ескпертизите не е готова. Според тях умишлено се проточва разследването в полза на прокуратурата.

След заседание на съда, превес взеха думите на държавното обвинение и жалбата на Сергей Харутюнян бе отхвърлена. Мотивите на председателя на състава бяха, че са налице всички изискуеми от закона предпоставки за взимане на най-тежката мярка, а именно задържане.

В обосновката се споменава още, че обвиняемият многократно е бил съден у нас, като две от присъдите са за причиняване на телесни повреди. В кориците на делото има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за авторство от страна на Сергей.

Що се касае за мотива, има данни, че обвиняемият е заплашвал и следял набелязаната жертва, като заканите са били не само към Карастойков, но и към близките му.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Както TrafficNews.bg съобщи, Карастойков бе причакан пред дома си в Кършияка  на 29 юли т.г. и прострелян на няколко места. Ден по късно бяха арестувани арменските граждани Сергей Харутюнян и Артур Осипян. Впоследствие Артур бе освободен, тъй като не бяха открити преки доказателства, които да го свързват с престъплението. Окръжният съд, обаче прецени, че уликите и доказателствата, които свързват Сергей с местопрестъплението са достатъчни, за  да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

В началото на април Артур и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на Артур. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма.

Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

Арменецът, обвинен за покушението в Кършияка - некадърен стрелецПо дрехите, вещите и веждата на Харутюнян са открити следи от барут, идентичен с този по гилзите от стрелбата

Побой, заплахи и рекет за 40 бона преди стрелбата в Кършияка СНИМКИЕдиният от задържаните арменци е освободен срещу подписка