Счупена челюст и изнудване за близо 40 хиляди евро са предшествали стрелбата срещу пловдивчанинът Атанас Карастойков, стана ясно днес в съда.

Единият от задържаните за покушението в неделя – Сергей Харутюнян днес бе изправен пред Окръжен съд, който ще реши дали да го остави зад решетките. Другият задържан с него – Артур Осипян  е освободен срещу подписка, тъй като според прокурора Тодор Павлов, на този етап няма достатъчно данни, които да доказват участието му в престъплението.

В началото на април Артур и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на Артур. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма.

Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

В началото на делото прокурор Павлов представи медицинска експертиза за счупената челюст на Артур, която вероятно ще защити мотива на нападението. Освен това преди делото бе представена и експертиза със сравнителен анализ за съответствия между барутните частици открити по гилзите на местопрестъплението с  дрехите,  тялото и вещите на задържания Сергей.

По желание на адвокатите бе дадена почивка, за да се запознаят с материалите по делото.