Участници в измамна схема са задържани при съвместни действия на ГДНП, дирекциите на МВР в Стара Загора и Велико Търново. 

Операция за  пресичане, разкриване и документиране на телефонни измами, извършени на територията на област – Стара Загора и страната, е реализирана на 03.08.2020 г. Действията са осъществени от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР – Стара Загора и В.Търново, колегите им от РУ-Казанлък, с прякото участие на сектор "Измами" в ГДНП, под наблюдението на прокуратурата.

В хода на операцията, към 21:30 ч., в стая на хотел в гр. Велико Търново са задържани двама мъже - на 29 и 54 години, от София. При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и са иззети 4 мобилни телефона, парична сума от 6800 лв. и голямо количество златни накити.

Според първоначалните данни парите и златните накити са получени при извършена същия ден телефонна измама в Сливен. Двамата мъже са съпричастни и към идентична престъпна схема, осъществена на 06.07.2020 г. в гр. Казанлък, за която в полицията е образувано и се води досъдебно производство, както и към други телефонни измами на територията на страната. Мъжете са изпълнявали ролята на куриери, получавали са и са транспортирали инкриминирани парични суми и накити до Република Румъния.

След първоначалното им задържане за срок до 24 часа, с постановление на РП – Казанлък на 54-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, а на 9-годишния мъж - мярка за неотклонение „парична гаранция“. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава под надзора на прокуратурата.