Първият свидетел, който беше разпитан днес по ключовото дело по обвинение за вземане на подкуп от оглавяващия сектор в пловдивската полиция Стоян Павлов, е самият шеф на Трето РПУ в Пловдив Никола Симов. 

"Аз не вярвам Стоян Павлов да е способен да вземе лични средства. Това е личното ми мнение, на база нашето познанство. Никой не ми е докладвал за случая по служебен път, научих за обвиненията от медиите", това посочи Симов. 

Шефът на Трето разказа, че по времето когато е заел ръководния пост, Павлов вече е бил в управлението като полицейски инспектор. През 2014 Павлов е повишен като началник на сектор "Охранителна полиция" и зам.-шеф на районното. 

"Павлов се справяше със сектора и с работата. Ползваше се с авторитет, като служител с многогодишен опит - над 35 години. И преди е заемал ръководни длъжности като шеф на "Издирване", така че не му липсват качества за управление", коментира Симов. 

Бившият зам.-шеф на 3-то РПУ Пловдив: Не се признавам за виновен за взимане на подкуп СНИМКИЗащитата и обвинението поискаха засекретяване на делото срещу Павлов

В хода на разпита и въпросите оправени от прокурора Борис Мендев и защитата, в лицето на "тежката артилерия" на пловдивската адвокатура – адвокатите Георги Кутрянски и Красимир Елдъров, стана ясно, че Симов няма пряко отношение по предадените на Павлов в цигарена кутия 300 лева, част от присвоена сума по схема на телефонни измамници.  

В рамките на досъдебното производство обаче, Никола Симов е бил разпитван подробно за предостъпване на помещение в сградата на 3-то РПУ Пловдив на друга служба в рамките на МВР, а именно ДАНС. Затова и защитата е настояла делото да се гледа при закрити врати, тъй като може да изтече информация за оперативна дейност на спецзвеното.

Днес Симов не си спомни почти нищо по случая с предостъпваснето на помещението, включително служители от каква служба са го използвали. Причината за дълбочинния разпит по тази тема е, че в стаята, използвана от външни служители, са намерени шофьорски книжки на чуждестранни граждани. Тогава документите са били предадени на Павлов, който е уведомил ДАНС, но документите така и не са били взети от службите и са останали в кабинета на Павлов. Там са немрени при обиска, иницииран във връзка с разследването с трите стотачки в кутията от цигари. Затова се проследява как са се оказали документите в офиса на Павлов.

За да се стигне до конкретика по повод този случай, бяха изчетени предходните показания на Симов, който днес не си спомни коя е службата и какво общо има казуса с Павлов. 

Адвокатите Елдъров и Кутрянски пък се поинтересуваха живо от допуска до сградата и как е възможно да бъде използвана от служители на друга структура, без затова да остане писмена ведомост. 

"Колегите ни имат право на достъп. Ние можем да оказваме съдействие на всички служби и е рутинна процедура да отдаваме помещения за оперативни или други действие при необходимост. Има книга и човек, който записва влизащите в сградата, но са възможни изключения по няколко причини - ако служителят не е бил там при влизането или ако представителите на други структури на МВР не са използвали основния вход", посочи Симов. 

Веднага, след като Никола Симов беше освободен, на съдебната банка застана човекът, който според обвинителния акт е взел парите в найлонова торба, сложил е 300 лева в кутия за цигари и ги е предал на Стоян Павлов. 

Очаквайте подробности!