10 съдебни състава са потвърдили, че ЛиЛана е усвоила незаконно евросредства, съобщиха от прокуратурата.

Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата. По същото дело А.Й. (нейна приятелка - б.р.), получила европейско финансиране за неговото разработване. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева.

Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване, уверяват от държавното обвинение.

По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват. За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Това съобщи Специализираната прокуратура като отговор, във връзка с отправените днес от ефира на bTV твърдения на Лиляна Деянова, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация.

По-рано днес бившата певица ЛиЛана, съобщи че познавала Божков, но искала само съвет от него за неща, свързани с ТОЛ системата. Между нашите фирми няма нито една транзакция и никога не е имало. Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари, добави тя.