Много преди да бъде претендент за президентството на САЩ, Доналд Тръмп беше един от най-известните и колоритни милиардери в Америка.

74-годишният Доналд Тръмп бе президент на Съединените щати в периода 2016-2020 година, а края на неговата управленска ера настъпи днес. В сряда предстои новоизбраният Джо Байдън да заеме неговата позиция и да бележи ново начало в историята на Съединените американски щати.

Скептицизмът по отношение на кандидатурата му за изборите през 2016 г. произтичаше не само от противоречивата му платформа за миграцията и скандалния стил на кампанията, но и от миналото му на знаменитост.

И все пак бизнесменът се разсмя последно, когато се противопостави на всички прогнози да победи много по-опитни политици в републиканската надпревара. След това той направи крачка напред, като спечели президентските избори, един от най-спорните и противоречиви състезания, срещу съперничката от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Въпреки всички послания и особени подходи на Тръмп в управлението му, той определено ще стане част от историята на страната. Но преди да бъде президент, Доналд е извървял дълъг път.

Кой бе Тръмп, запознайте се с любопитни факти около неговата реалност:

Ранен живот

Доналд Тръмп е четвъртото дете на нюйоркския магнат на недвижими имоти Фред Тръмп. Въпреки богатството на семейството, от него се очаквало да работи на най-ниското ниво в компанията на баща си. Той е бил изпратен във военна академия на 13-годишна възраст, след лошо поведение в училище.

След като посещава училището Wharton в университета в Пенсилвания, той става фаворит за наследник на баща си, след като по-големият му брат Фред избира да стане пилот. Фред Тръмп умира на 43 години от алкохолизъм. Говори се, този инцидент, го е накарал да избягва алкохола и цигарите в рамките целия си живот.

Тръмп твърди, че е влязъл в бизнеса с недвижими имоти с "малък" заем от 1 милион долара, даден от баща му, преди да се присъедини към компанията. Той е помагал да се управлява обширното портфолио от проекти на жилищни сгради на баща му в кварталите на Ню Йорк и поел контрола над компанията - която преименувал на „Организацията на Тръмп“ - през 1971 г.

Баща му умира през 1999 г. „Баща ми беше моето вдъхновение“, споделя тогава Тръмп.

Моголът

Премествайки бизнеса на семейството си от жилищни единици в Бруклин и Куинс към лъскави проекти в Манхатън,  Тръмп трансформира стария хотел Commodore в Grand Hyatt и издига най-известния имот си имот.

68-етажната кула „Trump“ на Пето авеню е емблематично негов проект. Следват и други имоти, носещи известното име – „Trump Place“, „Trump World Tower“, „Trump International Hotel and Tower“ и т.н. Сгради на Тръмп има в Мумбай, Истанбул и Филипините.

Тръмп разработил хотели и казина, част от бизнеса, което довело до четири дела за несъстоятелност, но за бизнеса, не за личен фалит.

Той също така е изградил империя в развлекателния бизнес. От 1996 г. до 2015 г. той е собственик на конкурсите за красота „Мис Вселена“, „Мис САЩ“ и „Мис Тийн САЩ“.

През 2003 г. дебютира в телевизионното риалити шоу на NBC, наречено „The Apprentice“(„Чиракът“). Във формата участниците се състезават за мениджърска позиция в организацията на Тръмп. Той е бил домакин на предаването в продължение на 14 сезона. Самият той заявява, че във форма за финансово разкриване му са му изплатени общо 213 милиона долара от мрежата по време на шоуто.

Бизнес нюхът, който личността му притежава, го кара са напише няколко книги. Освен всичко притежава редица стоки, които продават каквото ви потрябва - от вратовръзки до бутилирана вода.

Според Forbes неговата нетна стойност е 2.5 млрд. Долара.

Любопитно е, че през септември списание New York Times съобщи, че въпреки предполагаемото си богатство, Тръмп е платил само 750 долара федерален данък върху доходите както през 2016 г., така и през първата си година в Белия дом. Президентът отхвърли доклада като "фалшива новина".

Семейството на Тръмп :

Тръмп е бил женен три пъти, въпреки че най-известната му съпруга е първата му - Ивана Зелникова, чешка спортистка и модел. Двойката има три деца - Доналд младши, Иванка и Ерик. През 1990 година семейството се разделя след развод. Последвалата съдебна битка доведела до множество истории в таблоидната преса.

След три години  се жени за актрисата Марла Мейпълс. Те имат дъщеря на име Тифани. Изглежда техният брак също не е провървял, защото през 1999г. се развеждат.

Тогава той среща сегашната си съпруга словенския модел Мелания Кнаус. През 2005 г. те сключват брак и до момента от нея той има един син - Барън Уилям Тръмп.

Децата от първия му брак сега помагат за управлението на Trump Organization, въпреки че той все още е главен изпълнителен директор на компанията. Иванка, най-голямата му дъщеря, последва баща си в Белия дом, където тя и съпругът й Джаред Кушнер служеха като старши съветници.

Кандидат за президентския пост :

Тръмп изразил интерес да се кандидатира за президент още през 1987 г. и дори се включил в надпреварата през 2000 г. като кандидат на Реформаторската партия.

След 2008 г. той се превърнал в един от най-откровените членове на движението „Раждане“, което постави под въпрос дали Барак Обама е роден в САЩ. Тези твърдения биха напълно развенчани. Оказа се, че Обама е роден на Хавай. В края на сагата Тръмп призна, че няма истина в твърденията, въпреки че не последва извинение. Но това се откроява като характерна негова черта.

Едва през юни 2015 г. Тръмп официално обяви участието си в надпреварата за Белия дом.

"Имаме нужда от някого, който буквално да вземе тази страна и да я направи отново велика. Можем да направим това", каза той в своята анонсова реч. След което стана известен с това послание – „Make America great again“.

Под знамето „Направи Америка отново велика“, Тръмп проведе противоречива кампания, изградена върху обещания за укрепване на американската икономика, изграждане на стена на границата на Мексико и САЩ и временна забрана на миграцията от мюсюлмани.

Въпреки масовите протести по време на предизборните му кампании и най-добрите усилия на неговите републикански съперници Тед Круз и Марко Рубио, Тръмп стана кандидат за републиканска партия, номиниран за президент след първенството в Индиана.

Победата на изборите за властта:

Кампанията на Тръмп за президентския пост през 2016 г. бе разтърсена от противоречия, включително появата на запис от 2005 г., в който той прави неприлични забележки за жените. На тези записи той хвърля твърдения, че дори членове на  собствената му партия не са годени за длъжността поради полови принадлежности.

Той се вдъхнови от успешната кампания за извеждане на Великобритания от Европейския съюз, заявявайки, че ще предприеме "Брекзит по 10".

Това беше нещо, което малко експерти вярваха, че ще се случи с наближаването на деня за гласуване. Въпреки това кампанията му получи късен тласък от нови противоречия за разследване на ФБР.

Той се записа в историята като първият президент на САЩ, който никога не е заемал изборна длъжност или не е служил в армията.

Президентът Доналд Тръмп

 

Подобно на кандидатурата му, президентството на Доналд Тръмп е белязано от драматизъм и противоречия.

На тази дата, преди четири години той зае поста на президент на Съединените американски щати.

Още през януари той подписа първата си изпълнителна заповед, забраняваща пътувания от седем държави, повечето с мюсюлмански мнозинства. Забраната, определена от критиците като ксенофобска, бе потвърдена от Върховния съд.

Месеци по-късно той шокира Вашингтон, като уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Внезапното уволнение беше описано като потенциално възпрепятстващо правосъдието в последващ доклад на специалния съветник Робърт Мюлер, който разследва предполагаемото тайно споразумение между кампанията на Тръмп през 2016 г. и Русия. Двугодишното разследване не установи престъпно споразумение.

През последната година на управление , доминирана от пандемията на коронавируса, той бе изправен пред силна критика за справянето си с кризата. Самият Тръмп нямаше особено сериозно отношениекъм здравната криза, което до голяма степен му попречи да вземе навременни мерки за стравяне с обстановката. САЩ водят света по смъртност и инфекции. Той бе диагностициран с Covid-19 през октомври.

В края на 2020 се проведоха оспорваните президетски избори, в които поведе негорият опонент Джо Байдън от демократичнката партия. На 20 януари, по традиция, Доналд Тръмп отстъпи властта на новоизбрания и напусна Белия дом ,като се оттегли в дома си във Флорида. 

За първи път в историята на САЩ няма да се състои официалната церемония по предаване на властта. 

 

Кой е Джо Байдън и какво да очакваме от 46-ия президент на САЩ?Байдън става най-възрастният държавен глава в историята на Съединените щати

Снимки: CNN