Нещо такова като тържественото обявяване на Пловдив за европейска столица на културата няма как да не предизвика лавина от коментари сред пловдивчани и респективно читателите на TrafficNews.bg. Феноменът "обичаме безумно града си, но не спираме да плюем всичко, което се случва в него" и този път не липсваше. Коментарите варират от "Прекрасно!", "Невероятно!", "Браво, Пловдив!" до... "Срам!", "Суета!", "Само харчене на пари!"...

Ще оставим на психолозите да нищят въпросния феномен - типично пловдивски, само ще кажем, че всяка крушка си има опашка. И колкото и да ни се иска да се радваме - само да се радваме! - за града ни, прекрасния Пловдив, толкова и не можем да отречем, че насъбралите се негативи през годините по отношение на инфраструктура, трафик, управление и пр. градски проблем, няма как да не се отразят в мисленето и говоренето на хората.

Ето и какво мислят нашите читатели:

  • Хора, радвайте се на всичко, което се прави в нашия град. Това не се случва всяка година, или всеки ден. Какво не ви харесва? Това, че ще бъде един незабравим празник? Това, че Пловдив е избран за европейска столица на кулктурата? Аз лично бих се зарадвала за който и да е град в България. Защо като отидете в чужбина се радвате на всяко камъче, където ви заведат и ви покажат. А тук се строи нещо, което за първи и за последен път може би ще видите. Радвайте му се бе, толкова е просто. Не бъдете толкова ограничени. И престанете да плюете. Огледайте се, днес, например какво добро сте направили. Дали сте си изхърлили торбата с боклука пред врата, или стои няколко дни там. За мен, тези които сте вечно недоволни и бълвате плюнки непрекъснато, сте точно тези с боклука.

 

  • Знаете ли какво липсва? Липсва финеса, липсва усещането за пловдивския дух, липсва усета за пловдивската бохема -основата на пловдивския културен живот. Да, голяма е, бляска и святка, лъска и се вижда от далече - но това ли е, това ли е акцента и трябва ли да бъде акцент на нашия древен, мъдър град? Духът на Пловдив липсва тук - това може да е грандиозно и помпозно, но е панаир на суетата.  Ще се качат 1500 човека, добре, но това ли е културата ни? Ще свирят и пеят - чудесно, но за 3 часа ли е всичко? Суета, това мирише на суета. И няма омраза в мен, а тъга и много разочарование.  Не съм на друга лодка, Пловдив е моят роден град, родния град на родителите ми и познавам културата на този град. Това откриване не я отразява вярно.

 

  • Духа на Пловдив вече много отдавна го няма! Културата също! Имаше един период от време от 30-ина години... някъде между 60-те и 80-те години на миналият век, когато съществуваха! След това Пловдив отново се превърна в един съвсем обикновен работнически град, какъвто и преди това е бил! А за сегашно време просто нямам думи........селяния, простотия и какво ли не! Така че.....нека се радваме и на суетата, след като няма на какво друго!

 

  • На мен ми мирише най-вече на пари ...много пари ....усвоени пари ....успешно усвоени пари за много кратко време .....страхотен успех.....за пари....Но не виждам култура ....Тя е в оправданието!

 

  • Адмирации за управление на този красив град Пловдив. Ще бъде едно страхотно шоу. Мога само едно да кажа, че сме много повече от негативни мислещите хорица .Ще бъде страхотна година за Пловдив. Успех!

 

  • Всички тези злобни коментари правят ли ви по-щастливи? Кулата е прекрасна! Звукът и светлината също, вече им се наслаждаваме от няколко вечери. Всичко ще мине прекрасно и ще бъде прекрасно! А всичко, което още не е довършено, ще се довърши до лятото и ще ОСТАНЕ в прекрасния ни град за десетилетия напред!!! Тези, които най-много критикуват, са с най-лош правопис между другото!

 

  • Не мога да се радвам, някак си не мога да го приема. Преди години, преди много години обичах този град! Сега съм безразличен, да не кажа, че не го харесвам вече (мога и по-гадни думи да използвам). Градът се промени, но не към хубаво! Стана по-мръсен, ужасно застроен и негостоприемен. Разбити улици, строежи на всеки ъгъл, безброй грозни картинки навсякъде... Къде е зоологическата ни градина? Защо градинките се превръщат в строежи? Къде е инфраструктурата на този град? А хората, колко много се промениха пловдивчани... Не мисля, че сме дорасли за столицата на културата!!! След година когато всеки един от нас си направи равносметка, ще ни останат повече негативи за спомен...

 

  • Браво бе - надлеза на прелеза преди Хисаря го правят над 20 години, а това чудо на чудесата го направиха за една седмица и е никому ненужно.

 

  • Вместо да вдигат кули нагоре да видят долу как живее народът и там да отидат парите!

 

  • Където и да съм бил - Русия, Германия, Холандия,винаги съм се гордял с града си! Само че поводите за гордост са все по-малко. Та и с тоя гигантски полов орган ! Защо е нелепо: 1. Потрошени са огромни пари за наем на тоя *** ! НАЕМ, тоест не е оригинално. 2. Монтира се върху ключов булевард. И без друго движението е ужасно, но сега ще го превърне в ад! 3. Монтира се върху надлез (мост).Тогава за какъв ти е да има 360 гр. сцена, при условие, че обзорът ще е от две страни. 4. Всичката тая вакханалия става през едно от най-студените времена през годината.. Ако стане -20 например? Не можеше ли да има някакво по-скромно откриване сега и по-масови и интересни мероприятия на пролет и през лятото?

 

  • Кулата ще светне, все пак е немска! Но мръсотията, дупките и олющените сгради незнам кога ще се ремонтират, дори Стария град е в окаяно състояние, да не говорим за Изгрев и Столипиново...

 

  • Поздравления за инициативата и за всичко впечатляващо, което се прави в нашия град......що се отнася до негативизмът, между другото типичен за българина - просто го подминете с усмивка.

 

  • Колко негативност, колко мърморене... зарадвайте се... поне за малко.