БСП и ВМРО поискаха оставката на арт директора на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева заради събитие, което се финансира през отворените покани на фондацията.

Николай Радев от БСП заяви, че е недопустимо да се подкрепят прояви, организирани от скандалната организация "Глас". По думите му това цели подмяна на ценностите в обществото като се налагат порядки от ЛГБТ (Лесбийки, гей, бисексуални и трансджендъри). Поради тази причина той смята, че артистичният директор трябва да напусне поста си.

Стефан Послийски от ВМРО изтъкна сходни мотиви и поиска промени в ръководството на общинската фондация. Воеводите снемат кредита си на доверие към дейността на цялата фондация.

Проектът, който разбуни духовете, се казва "Балканска гордост" и се организира от фондация "Глас"(София). Финансиран е със 7000 лв. през отворената покана „Малки проекти: Събития и общностно участие“. 

Според описанието събитието съчетава изложба, музикална проява, лекции и дискусии посветени на гей обществото и културата, но и през призмата на балканската семантика. Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения. 

Аргументите на журито да подкрепи проекта са: „Проектът представя различни жанрови похвати, но обединени от важна тема в програмата на „Пловдив 2019“, касаеща различните социални групи, в частност ЛГБТИ обществото. Проектът интерпретира по интересен начин културните наслоявания на балканската култура на фона на съвременния начин на живот“. 

Преди броени дни фактът, че се подкрепя събитие на "Глас", обедини агитките на двата пловдивски гранда - Ботев и Локомотив, които излязоха с декларации срещу провеждането на прояви, организирани от софийската фондация. В отвореното си писмо те подчертаха, че не желаят под тепетата да се провеждат гей паради, макар че такива не са заложени в проекта на "Глас".