В сезона на дъждовете – дъжд от оставки. Точно два месеца продължават скандалите във властта. В средата на март избухна управленската драма с евтините апартаменти, скандал, станал известен като "Апартаментгейт". За отрицателно време съмненията за начина и цените, на които висши представителите на властта са се сдобили с луксозни имоти, успя да вземе главите на знакови лица.

При първата вълна

С първата вълна на скандалите си с креслата си се разделиха вече бившият правосъден министър Цецка Цачева, която се отказа и от мястото си в парламента, а само часове след нея поста си напусна и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Само дни след тях Красимир Първанов хвърли кърпата като зам.-министър на енергетиката. Няколко дни след тях последва най-знаковата оставка до момента - тази на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се отказа от депутат, а с това и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Общото между четиримата освен оставките им е, че закупените на съмнителни цени имоти бяха от една и съща фирма - "Артекс".

Скандалът обаче не заглъхна

Скандалът обаче не заглъхна, а се прехвърли в съдебната власт и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и установяване на конфликта на интереси. Съмнения се появиха около имотните сделки на Елизабета Панова - съпругата на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. Шефът на комисия "Антикорупция" Пламен Георгиев пък излезе в отпуска заради недекларирана тераса със сауна и джакузи от близо 180 квадрата.

Последваха още оставки

След първата вълна и кратко затишие, последваха нови оставки. В един ден трима изхвърчаха от местата си. Заради съмнения около имотните си придобивки Томи Николов подаде оставка като заместник-областен управител. Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи пък напусна структурите на ГЕРБ - той вече е и подсъдим. Малко след това Делян Добрев подаде оставка за втори път и този път тя беше приета. Добрев напусна депутатската банка отново заради имотни съмнения около негови близки.

"Къщите за гости"

От имотите, скандалите се прехвърлиха в европейските фондове и построените с тях къщи за гости. Съмненията, че вече бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е взел финансиране по програма "Развитие на селските райони", която се отпуска от Държавен фонд "Земеделие" и вместо мини хотел си е направил собствена вила, му струваха главата.

Масовите проверки

Прокуратурата нареди проверки на всички т.нар "къщи за гости", изградени с пари по европрограма "Развитие на селските райони", за да се види дали те действително работят или се ползват само за частни цели. Съмненията за проблеми с парите от ЕС сгъстиха облаците около главата на земеделския министър Румен Порожанов, който е дългогодишен шеф на фонд "Земеделие".

Реакциите на Борисов

Само преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че Румен Порожанов е готов с оставката си. Това декларира и самият Порожанов: "Ще подам оставка, ако премиерът я поиска". "Явно сега Порожанов е на прицел. При най-малката нередност ще го отстраня", обеща Борисов.

След съмненията за къщите за гости обаче последваха данни за апартамент, купен на данъчна оценка през 2004 година, а след това и за подправяне и скриване на данни от данъчната декларация на деклариралия оттегляне земеделец №1.

Ще има ли още рокади?

От дъжда от оставки ясно се вижда, че заканите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за пълно прочистване ще се случат. Още преди месеци той предупреди актива: "Ако не ви светне синята лампа, аз ще ви светна червената". А малко преди оставката на Порожанов заяви пред БНТ: "Много брутално ще действам. Нека да минат изборите - брутално ще действам". Това дава всички основания да се мисли, че Порожанов, както не е първата, няма и да е последната оставка.

Земеделец №1 за 2 години и 10 дни! ГЕРБ посочват заместник на ПорожановСедем членове на правителството се сбогуваха с креслата в кабинета "Борисов"3

Сутрешно: Порожанов хвърли оставка – Борисов я прие!Не искал атаката срещу него да влияе на работата на кабинета

Цветанов козирува на шефа: Отива си от парламента, остава в ГЕРБЧетвъртата оставка след скандала "Апартаментгейт" вече е факт

Цачева – от шеф на парламента, през кандидат за президент, до... "Апартаментгейт"Неведнъж е влизала в хрониките с гафовете си. TrafficNews ще ви представи четири от тях

Сотир Цацаров разпореди проверка на жилището на Пламен ГеоргиевЩе бъдат проверявани и синът на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

За втори път: Делян Добрев подава оставка като депутатТой е шестият, който си тръгва заради "Апартаментгейт"

Къщата за гости с европари изяде главата на зам.-министър МанолевТой подаде оставка заради проверката на прокуратурата, а Борисов веднага я прие