Цветан Цветанов е четвъртият, чиято глава пада заради скандала с евтините апартаменти на властта. В парламента той обяви, че подава оставка като председател на ПГ нса ГЕРБ, но ще остане зам.-председател на партията и шеф на предизборния й щаб.

"Няма драма в това, че зам.-председателят на ГЕРБ ще напусне 44-ият парламент", каза той и беше категоричен, че няма сблъсък с Бойко Борисов и партията е единна.

"Мислите ли, че за нас постовете имат някакви значение. Когато правиш политика, трябва да го правиш като кауза", настоя той.

"За мен ГЕРБ е кауза и ще си остане такава. Фокусът падна върху мен, защото аз съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено два месеца преди изборите", настоя той.

Цветан Цветанов обясни, че е взел решението преди дни, но е изчакал да информира премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Натиск за подаването на оставка не е имало", настоя той.

"С премиера Борисов имаме прагматични и много искрени отношения. Натиск не е имало. Винаги взимам решение, воден от общите интереси на партия ГЕРБ", категоричен бе Цветанов.

"Чух много неща, както за себе си така и за тези прегрешения, в който бях обвинен. Всичко което съм правил, съм го правил ръководен от законността. Когато съм имал отношения с някого винаги са минавали през законността", заяви Цветанов.

Цветанов постави под съмнения начина, по който са представени всички данни по случая с "Артекс" и наблегна на важността за обективността в журналистиката.

"Този път жертвата бях аз. Ветровете брулят високите върхове", заключи Цветанов.

Той припомни целия си път в политиката от времето, когато беше заместник-кмет на София, впоследствие лидер на ГЕРБ и вътрешен министър.

"През всичките тези години от 2001 г., когато работим с Борисов, се ръководим само от закона", каза той.

Оставките

Правосъдният министър Цецка Цачева първа хвърли кърпата в събота сутрин. Часове по-късно я последва зам.-министъра на спорта Ваня Колева, а вчера зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, а днес си отива и Цветан Цветанов.

Скандалът обаче започна именно с имота на Цветанов на улица "Латинка" в столичния квартал "Изток" в сграда "Летера".

По данни той го е купил на цена в пъти по ниска от пазарната. Впоследствие се появиха съмнения, че с поправка в закона за устройство на територията, внесена от ГЕРБ, "Артекс" е била подпомогната да продължи голям свой строеж на небостъргач в "Лозенец". От ГЕРБ отричат поправката да помага на "Артекс" и твърдят, че тя не важи за техния строеж.

Оттук накъде?

Големият въпрос е кой ще заеме мястото на Цветан Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ. В настоящия момент освен дисциплината на самата група на ГЕРБ, шефът на депутатите на партията мандатоносител трябва да осигурява и кворума в зала - трудна задача, която налага лавиране между патриотите, "Воля" и ДПС.

Цветанов освобождава и мястото на шеф на Комисията по вътрешна сигурност в парламента. На този стол вероятно ще седне Валентин Радев, бивш вътрешен министър в кабинета "Борисов 3".

Възможните заместници

Сред най-спряганите имена за нов председател на ПГ на ГЕРБ в шефът на бюджетна комисия Менда Стоянова, бившият пръв сред равни Димитър Главчев и Красимир Велчев. Велчев вече е бил председател на групата на ГЕРБ при първия кабинет на Борисов. Стоянова пък се ползва с авторитет сред всички партии.

Решението трябва да бъде взето на заседанието на Изпълнителната комисия на партията.

Голямата тайна: Къде е срещата?

Още от сутринта големият въпрос е къде ще се срещнат първият и вторият в ГЕРБ. Първоначалната информация сочеше, че лидерът Бойко Борисов ще седне на масата със замесника си в централата на партията. Слвд това своебразният еквивалент на тайната вечеря се премести в Министерския съвет. Борисов и Цветанов обаче не бяха забелязани там, а репортери се опитаха да ги проследят до резиденция "Бояна", къщата на Бойко Борисов в Банкя и още ключови места.

Цветанов като Добрев

След решението на Цветанов, ситуацията в ръководствата на ГЕРБ и БСП, става идентична. Вторите в партиите не са народни представители. Зам.-председателят на червените и организационен секретар Кирил Добрев напусна Народното събрание, за да даде пример за приемственост и даване път на младите. Добрев и Цветанов са имало приятелски закачки през годините, като например на президентския вот двамата се хванаха на бас на бутилка уиски.