Къщата за гости, вдигната с европари, извади от властта заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Той подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, а той незабавно му я прие, стана ясно от съобщение от "Дондуков" 1.

Като мотив за решението си Манолев изтъква стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. „Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, допълва още Манолев.

Той е проверяван от Върховната касационна прокуратура проверява за злоупотреба с евросредства. 

Преди дни "Биволъ" публикува информация, че Манолев е собственик на имот, в който е построена "къща за гости", финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони.

По данни на журналистите плащането е одобрено от Държавен Фонд "Земеделие" през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова.

В двора на къщата има и басейн, с минерална вода, прекарана специално до там. Според разследването на "Биволь", къщата никога не е функционирала като хотел, а се ползва само за частни нужди.

По тази причина обвинението е и изискало от Държавен фонд "Земеделие", заверено копие от проекта,финансиран по Програма за развитие на селските райони. Ще бъдат разпитани и хора от Фонда, които са работили по този проект.

Схемата с използване на средства от Програмата за развитие на селските райони за строеж на частни вили не е нова. През годините на няколко пъти бяха разкривани схеми, при които "къщи за гости", построени с евросредства, на практика се оказват частни вили.

Това не е първият скандал, в който се замесва Манолев. През септември миналата година той беше номиниран от премиера Бойко Борисов за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски.

Манолев се оттегли обаче след "мъжки разговор" с Борисов. Причината – медийни публикации за инцидент на пътя с негово участие, завършил със саморазправа, както и сенчести бизнеспартньори.

Макар че отрече обвиненията зам.-министърът на икономиката реши да не става министър на транспорта, заради "координирана атака".

Темида влиза в "къщата за гости" на зам.-министър. Подозират, че е градена с европари – 380 хил.Александър Манолев замалко не стана министър на транспорта, но заради друг скандал се оттегли