Земеделският министър Румен Порожанов е подал оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

"Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно". Това заяви подалият оставка Румен Порожанов, цитиран от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение.

"Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", добави той.

Според него комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси.

В заключение министърът в оставка Румен Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Миналия петък от КПКОНПИ съобщиха, че проверката на декларацията му е показала несъответствия – без да съобщи подробности.

Порожанов тогава обясни, че пропуснал да си напише заплатата от министерството, но като получил писмо от комисията "Антикорупция" коригирали пропуска.

Като грешка той обясни и неправилното попълване на графата в декларацията, където се посочва дали да бъде публикувано името на жената му.

"Аз съм семеен с брак, а това беше графа за фактическо съжителство. Подал съм заявление до КПКОНПИ да публикуват данните", каза Порожанов и настоя, че това са технически грешки.

Той отрече синът му Антоан да е свързан по какъвто и да било начин с къщите за гости, каквато информация се появи преди седмица в публичното пространство.

По думите му, докато синът му работил за "Делойт" не е имал нищо общо с проекти за къщи за гости и няма фирма, даваща консултации за подобни проекти.