За все още необявена от властите информация по случая с пребития военен във Войводиново намекна в студиото на „Тази сутрин” лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Той подчерта, че инциденти като този показват необходимостта и роми, и българи да застанат заедно срещу насилието – без значение от кой етнос идва той.

„Настоявам да бъдат публикувани пробите за алкохол и на двете страни, да бъде публикуван целият видеозапис от охранителната камера, която е заснела инцидента”, заяви той, като обаче подчерта, че няма нормален човек, който да приема ритането по главата на паднал.

Кънчев припомни за друг инцидент с участието на командос, който според него не е предизвикал подобна силна обществена реакция – убийството на полицай от май миналата година, за което беше арестуван военен. „Извършва убийството на 21 май, на 30 май пуснат с подписка – 50 командоси в залата ръкопляскат на военния съд”, отбеляза Кънчев.

По отношение на ромската престъпност, лидерът на „Евророма” отбеляза, че последните 5 големи инцидента, довели до етническо напрежение, имат едно общо нещо:

„Участват едни и същи хора от една прослойка, която говори турски език, спазват религиозните обичаи точно както турците ги спазват, определят себе си като турци (…) докога всички нормални цигани в тази държава ще патят заради тези хора?!”.

В тази връзка Кънчев призова вицепремиера Красимир Каракачанов да каже дали смята за „нагли” всички цигани, или само тези, които извършват „зулуми”. Според него ромските общности могат да бъдат ценен съюзник.