Той е тя. Определя се като транс жена. Представи се като Лайла Аградо. В момента е безработна, защото никой не иска да я вземе на работа. Не защото не е кадърна, а защото е различна.

“Ако се разходите с мен в центъра на София ей така, ще разберете по какъв друг начин ме дискриминират. Изнасилвана съм. Пребивана съм. Но съм жива. Тук съм. Животът е един.”

Това е една история за обичта и липсата ѝ. Една история за хората и онези, които са забравили какво е да си човек. Това не е история за омразата, а липсата на толерантност, липсата на приемане, липсата на разбиране и пътят напред, въпреки това.

В момента Лайла е на близо 30 г. Никога не е отричала същността си. Опитала е за кратък период от 3 години да живее като най-обикновен мъж, но не се е получило. Човек не може да върви срещу себе си, казват хората.

“Реших да съм си аз”, разказва пред TrafficNews Лайла.

И това може би и носи повече негативи, отколкото позитиви. Срещаме я на София Прайд - единственото място, на което ЛГБТИ обществото могат да бъдат себе си без да се страхуват от последствията, каквито и да са те. А в България определено има разнообразие по този въпрос.

Разказа ни, че е била пребивана, изнасилвана. Лоши хора, така ги нарече. Но го направи с усмивка. Човек започва да си задава много въпроси след подобен отговор. Първо - как изобщо се изправяш обратно на краката си след подобно нещо? Второ - как го правиш без да се страхуваш да продължиш да заявяваш себе си?

“Трудно се продължава след подобни преживявания. В крайна сметка обаче имаш един живот и е по-добре да го живееш както ти искаш, не както другите ти казват. Страхът винаги го има. Без него няма движение напред.

Промяната ще стане трудно, категорични са всички присъстващи на София Прайд. Но се случва. С бавни, но сигурни стъпки в една по-различна посока. Според Лайла пътят минава през любовта, познанието и самоприемането. Друг начин няма.

Затова и тазгодишното издание на София Прайд протече под надслов “Не давай власт на омразата. Дай път на любовта”.