Моля ви, не политизирайте вируса. Той използва разликите между вас на национално ниво. Ако искате да бъдете използвани, ако искате да платите с още трупове, направете го - политизирайте ситуацията! Това каза директорът на СЗО Теодрос Гебрейзъс в отговор на критиките на американския президент Доналд Тръмп. 

Припомняме, че в свое изявление Тръмп заплаши СЗО, че САЩ ще преустанови вноските в бюджета й, които са доста солидни. Според президента организацията е прокитайска и е толерирала китайското правителство в прикриването на истинските данни за развитието на епидемията от коронавирус в страната.

Те трябваше да знаят повече и вероятно са знаели, заяви Тръмп на брифинг в Белия дом. Имали са информация за заболяването, която не са оповестили по-рано, допълни той. 

Тедрос проследи хронологията на всички действия, които Световната здравна организация е предприела по отношение на кризата с КОВИД-19, предава CNN.

На Нова година, ден след като Китай съобщи за първите случаи в Ухан, организацията е мобилизирала екипите си, за да координират действията на властите на регионално и национално ниво. На 5-и януари СЗО съобщи на всичките си членове за новата епидемия и регулярно е информирала общностите за нейното развитие чрез уебсайта си, изтъкна Гебрейзъс. На 10-и януари били публикувани и първите насоки как да се засекат и тестват пациенти, които може би са носители на заразата. 

В края на януари, когато бяха обявени първите случаи извън Китай, СЗО обявила най-високо ниво на заплаха. Кризисния екип на ООН също бил мобилизиран в началото на февруари. 

"Не искаме да губим време. Казахме, че правим всичко, което можем и ще продължим да го правим денонощно, както и досега, за да спасим животи", коментира лидерът на организацията. Той допълни, че се работи по оценка на действията, предприети по време на пандемията. 

Тръмп с яростна атака към Световната здравна организацияАмериканският президент я заплаши със спиране на финансови средства