„Докога ще ги търпим тези цигани? Трябва да ги изметем, както сториха в Катуница”, „Да влизат танковете в махалата” и още сходни коментари заляха най-голямата група  на Асеновград в социалните мрежи след мелето между гребци и роми от близката махала.

„Защо защитавате българите? Коментирайте как се е случило това, д*** ваш’та мама българска! Простаци ще почнем да трепем българи”, пише мъж с псевдоним Sonmez Ates.

Асеновград се готви за протест срещу ромите, които пребиха с колове и камъни гребците и техните родители, като идеята е да се затвори пътя към махалата тази неделя. Подчертава се, че протестните действия ще бъдат мирни, а исканията ще са справедливо наказание на самозабравилата се тумба.   Днес стартира и подписка в града, който бе разтресен от самозабравилите се жители на гетото. 

Роми, които не са участвали в разправата, пък смятат, че протестът не трябва да е срещу цялата махала.

„Всяко стадо си има мърша. Недейте да слагате всички под този знаменател. Повечето хора тук също осъждат тези неща, които се случиха. Дано нещата не ескалират повече”, пише един от ромите във фейсбук групата на Асеновград.

Други хора обаче смятат, че цялото гето в града от години е проводник на беззаконие. Там постройките са незаконни, масово жителите живеят на социални помощи, а в същото време се пласират най-много наркотици

„Най-много дрога се пласира в циганските махали-това го знаят много добре полицаите но.... Не може хора в нормално състояние да действат по този начин. Или са били пияни или надрусани”,пише Виолета Т.

„Къде сте Асеновград?Строежите и комшиите майче са ви по-важни от живота!Роми правят каквото си искат из града....идете вижте водния цикъл до къде са стигнали и как вървят строежите това е по-важно!”, пише потребител с псевдоним Станимака.

„Мили хора, разбирам, че сте вбесени, има защо, но тези призиви за танкове и бензини са игра с огъня. Ако започнем да се саморазправяме с престъпниците, ще стане анархия, а това означава още жертви на насилие. Най-разумното нещо според мен е да оказваме натиск върху органите за справедливи наказания”, пише друга жена.

„Трябва нещо да се направи, защото докато ние работим , нашите деца са навън играят, разхождат се ,ходят на плаж ,на река , общо взето без нас са и са изложени на риск от хора за които няма закони , няма наказания и ние не се борим за извоюването на справедлив и спокоен начин на живот”, продължават коментарите.