Общинският съвет в Пловдив ще гласува предложение, с което да създаде работна група, за да се реши въпросът с нова града на Математическата гимназия. Предложението е входирано от председателя на ОбС Савина Петкова, след като директорът на школото е изпратило запитване до местния парламент.

Алина Сомова е написала, че не желае да се спекулира с надеждите на хиляди хора, като повдигнатият въпрос за нова сграда е свързан с новите изисквания за преминаване към едносменен режим на училищата. Тя е поискала информация за действията, които Общинският съвет ще предприеме, относно поставения проблем.

В проекторешението е записано, че ще се създаде работна група с представители на всички групи в Общинския съвет и общински служители. Тя трябва да проучи възможността  за строителство на нова сграда – възможните подходящи терени и нужното финансиране.

Исканията на директорът на МГ-то са свързани с изявленията на кмета Иван Тотев, че строителството на новата сграда, ще бъде включено в тригодишната програма на Община Пловдив.

От години Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов” в Пловдив дели една сграда с ОУ „Драган Манчов”. В момента на учениците им се налага да използват дори избените помещения в сградата в квартал Смирненски.

Теренът, на който ще се построи новият дом на Математическата, е от 34 дка и се намира зад SPS. Освен учебния корпус с 60 класни стаи, ще има голяма зала – аула, за около 400 ученици, проектът включва и спортна зала, която е многофункционална и може да се използва за много видове спорт, има открити спортни терени, предвидено е и малко – 4-етажно, общежитие.

Проектът за новата сграда не е нов – той е изработен още преди години, като КСС-тата възлизат на около 10 млн. лева.

Едно от най-елитните училища в Пловдив ще има своя сграда! Строят нов дом на МГ-тоДо 2 години трябва да започне строителството на Математическата гимназия в Тракия