Дългогодишно приятелство свързва известният пловдивски режисьор и продуцент Златко Павлов с убития бизнесмен Стефан Техов –Даскала.  Собственикът на обменно бюро „Тийчърс”  на Главната бе  разстрелян снощи пред дома си на бул. „Шести септември”.  Златко Павлов, когото мнозина наричат „Човекът-глас” , научил зловещата новина час след убийството. Признава , че е бил шокиран. Все още не може да повярва , че някой може да посегне на човек като Стефан.  За TrafficNews.bg той  разказа какво го свързва с жертвата и каква е неговата версия за жестоко престъпление.

-          От кога познавате Стефан Тахов, какво ви свързваше?

-          Със Стефан се познавахме повече от 15 години. Свързваше ни дългогодишно приятелство. За мен той беше един от най- почтените, честни и възпитани хора, които съм познавал. Беше толерантен, коректен и етичен. Пловдив загуби един достоен човек.  Стефан имаше много приятели- и то от най-различни социални кръгове. Той действително е в бизнеса с обмяна на валута  отдавна и целият град го познаваше. Много от хората, които емигрираха в чужбина, преди да тръгнат отиваха да си обменят валутата при него за късмет. Защото бе много позитивен човек.

 -          Освен приятели обаче, явно е имал и неприятели. Споделял ли е с вас някакви притеснения, страхове. Някой заплашвал ли го е ?

 -          Техов беше изключително коректен бизнесмен и затова успехът му не закъсня. Освен с обменното бюро, той се занимаваше и със земеделие. Инвестира много пари в покупка на земеделски земи. Притежава около 10 000 декара.  Сериозен бизнес и съответно има хора , които имат задължения към него. Затова не мисля, че убийството му е дело на някакъв наркоман, който просто го е проследил и го нападнал. Първо , Стефан никога не носеше големи суми в себе си , защото виждаше , какво става и не искаше да става мишена на бандитите. Тези неща, които пишат, че носел по 200-300 хиляди в себе си, не са истина.  Тук вече е като в Латинска Америка- всеки се страхува. Освен това той бе спортист – едва ли някой лесно можеше да го нападне и да го обезоръжи , пък и да го застреля със собствения му пистолет. Тази версия може да е изгодна на полицейските шефове, но аз лично много се съмнявам в нея. За мен това си е чисто поръчково убийство. Просто някой е решил , че може да не си върне парите.  

Стефан никога не е споделял , че някой го е заплашвал или че има някакви притеснения. Ако той е предполагал, че някой може да му готви подобно нещо, щеше да вземе мерки. А той живееше изключително скромно.

 -Някога движел ли се е с охрана?

-Не, никога.

 -Кога бе последната ви среща?

- На 15 януари, на честването на капитан Бураго.  Направихме си обща снимка.  Той се дърпаше, но аз бях много настоятелен. Вчера бях на Главната , но не ми остана време , да мина да се видим. Сега съжалявам.  

Парашкева Иванова