Темата за тютюнопушене на обществени места отново стана актуална в последните дни. Собственици на заведения настояват да бъдат въведени площи до 20% от общата територия, в които пушенето да бъде разрешено. Според ресторантьорите, забраната и в момента не се спазва. Експерти обаче са против промени в досегашните уредби, тъй като по техни думи това би означавало крачка назад от стремежа да бъде намален броят на пушачите. 

Очаква се работни групи да започнат обсъждане на темата този месец. През 2018 г. ресторантьори многократно повдигаха въпроса за промяна на тоталната забрана за пушене на обществени места, но това така и не се случи. Защо отново се дебатира темата и какви точно са аргументите на бранша – TrafficNews.bg потърси за коментар Атанас Димитров, председател на УС на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Защо отново се повдига тази тема и какви са исканията на ресторантьорите?

- Темата се обсъжда от доста време. Искането на ресторантьорите е балансиран модел, при който в отделни помещения или т.нар. зимни градини да бъде отделен някакъв процент от общата квадратура на заведението за тютюнопушене. Ние сме индустрия на гостоприемството. От нас законът изисква да влизаме в разпри с клиентите, без да ни дава никакви правомощия. Тоест, дори и да има недобросъвестни клиенти, нямаме право нито да изискваме лична карта, нито да ги изгоним. Ние сме домакини и сме поставени в условия, в които отказът да предоставим определена услуга, клиентът приема като негостоприемство. Именно водени от това, а и тъй като продуктът в крайна сметка е законен – продава се във всеки магазин, би следвало тези хора в студените зимни дни да имат някакво минимално място, както на летищата има кабинки, за своя вреден навик.

Ние сме за провеждане на една много обширна кампания, която да показва вредата от тютюнопушенето. Готови сме да предоставим и наши търговски площи. Клиентите трябва сами да изберат здравословния начин на живот. Налагането на подобен тип забрани, без да има никаква профилактична работа преди това, според нас не е целесъобразно. Атакуват се ресторанти, заведения, хотели, дискотеки с искания от страна на неправителствени организации да бъдат проверявани от кого ли не – включително от полицията, а същевременно сме свидетели какво се случва пред всяко едно училище. Трябва работа с подрастващите. Държавата да отдели средства от акциза, за да бъде информирано обществото. Да се провеждат кампании с публични личности, със спортисти, да бъде създадена голяма потребителска маса, която да не пуши. Но в момента светлината, в която сме поставени пред нашите клиенти, не е добра.

Много българи избраха да посрещнат Нова година в Сърбия и Македония. Това основно заради възможността да пушат в заведенията ли е?

- Точно така. Има някои продукти, които са техни, емблематични, но основното е, че много хора отиват в Сърбия и Македония заради тази пуста забрана за тютюнопушене у нас. И ние губим средства. Гърците си затварят очите. Австрийците отмениха наредбата. В Германия повече от половината провинции никога не са я въвеждали. Трябва да се мисли балансирано. Трябва всички страни да са удовлетворени от един закон, за да може той да бъде спазван в широта. Още повече че по-малките заведения, които не са на централни места, изпитват трудности тези дни да закрепят оборота. И когато е поставен в условия да оцелее, собственикът избира да нарушава забраната. Ако има ясен регламент, ако го няма дразненето, че този продукт се продава свободно в магазините, а в същото време се забранява консумацията му, хората биха спазвали закона с чисто сърце.

След толкова време хората не свикнаха ли, че в заведенията не се пуши?

- Често казано, има някакъв прогрес в това отношение. Забелязва се, че все повече хора предпочитат да има място, където не се пуши. Но това е което предлагаме и ние. Ако от общата квадратура на заведението се отделят 10-15%, това означава от 100 квадрата, 10-15 квадрата да са за пушачи. Когато пушачите започнат да намаляват, логично тези 15 квадрата да се присъединят към общото заведение и лека-полека ще се върви в тази посока. Ние категорично сме за това, ако в тези помещения се допусне тютюнопушене, те да бъдат забранени за лица под 18 години. Включително в помещенията, където се предлагат наргилета, строго да се следи законът – малолетни и непълнолетни лица да не употребяват такива изделия.