Д-р Мирослав Павлов, който бе хванат официално за втори път в нетрезво състояние в кабинета си в медицински център в Хисаря, се оказа системно употребяващ алкохол по време на работа. 

"То нормално, доктор... то си е нормално да си пие човека. Лошо няма. Малко е опасно за пациентите, ама какво да правим. По-добър от него няма. Той, ако не пие, той не може да работи. Той, ако не пие, как да работи? То си е нормално, всичко може да прави, не му пречи алкохола. Той не може да измери температурата, ако не пие", това каза негов приятел пред репортерите на TrafficNews.bg

Оказа се, че д-р Павлов има завидна слава в две направления - добър диагностик и заклет любител на чашката. Дали двете неща не могат да вървят едно без друго, не се наемаме да кажем, но определено състоянието на общопрактикуващият доктор изисква лечение. 

"Алкохолик е. Познавам го от 20 години, пили сме си питиетата заедно. Преди години разбра, че има проблем и спря да пие за  2-3 години. После обаче нещо отново отключи състоянието му. Така обаче не може да се работи. В петък не можеше една рецепта да издаде, закъсня с 3 часа за работа и беше абсолютно неадекватен. Подобен човек не бива да практикува", това разказа пред медията ни читателят, който сигнализира за поредния запой на доктора, завършил в кабинета му. 

Павлов отговаря за близо 800 пациенти и всички твърдят, че е добър лекар, ала последно време алкохолът взима превес и довежда доктора до състояние, в което трудно говори, ходи и извършва нормално всекидневни дейности, а камоли да бие инжекция на някой, да премери кръвно, пулс или да издаде дори медицински документ. Наш екип завари д-р Павлов, който тъкмо бе решил, че час и половина работа за деня стигат и понечваше да си тръгне от кабинета. Докторът не пожела да даде кръвна проба, призна че е пил, но не помнеше колко, какво и кога. Тъй като нямаше обяснение на факта защо за пореден път излага на риск пациенти, идвайки пиян, той избяга от поликлиниката по улиците на града. Докторът се определи като адекватен, докато се опитваше да отклони репортерските въпроси и в крайна сметка се скри в магазин. 

"Познаваме си го... Пие, но вече нещата излязоха извън контрол. Всеки ден го виждаме как ходи олюлявайки се на работа и даже минава да си купува алкохол преди смяна", споделиха от близък търговски обект.

Преди няколко месеца пациент, уморен от перманентното пиянството на доктора, разпространи видеоматериал, показващ колко неадекватен е д-р Павлов по време на прегледи. На следващият ден, медикът бе тестват с дрегер, който отчете 0,5 промила, но проверката на отговорните институции не откри нарушения. От Български лекарски съюз пък обещаха да помогнат на доктора да се лекува. 

Само седмица по-късно д-р Павлов бе блъснат от кола като пешеходец. Медикът е бил с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а според очевидци колата е спряла, за да го пропусне, той е залитнал и сам се е ударил в нея. Тогава Павлов нямаше претенции за катастрофата. 

Предстои да видим какво ще заключи повторната проверка на Здравно-осигурителната каса, на Регионалната здравна инспекция и на Български лекарски съюз. 

Вижте какви бяха коментарите на хората в Хисар:

Алкохолизмът е болестно състояние и излага на риск, както страдащия от него, така и всички, за които той отговаря. Хората, имащи проблем с алкохола, трябва да бъдат лекувани, а не да бъдат толерирани да игнорират проблема си. Работа, при която човек отговаря за животите на останалите, не е съвместима с употребата на упойващи средства, които изменят съзнанието на човек. Колкото и вещ специалист в дадена сфера да е един човек, той губи представа за елементарни понятия при злоупотреба с алкохол, и изпада в невъзможност да упражнява професията си. Призоваваме всички, които се чувстват зависими, наблюдават в себе си или в близките си склонност към неконтролируема употреба на алкохол, да потърсят лекарска помощ.