Въпросът за създаване на туристическа полиция, който дълги години бе дискутиран от представители на бранша, отново излиза на дневен ред през последните дни. Както вече ви съобщихме, в момента тече процедура на промени в действащата наредба за упражняване дейността на екскурзоводите в България. Гидовете в страната, между които са и тези в Европейската столица на културата, настояват за по-голям контрол в сектора. 

Припомняме, че преди малко повече от година бяха приети изменения в Закона за туризма, с които се въведоха строги изисквания към кандидатите да упражняват професията екскурзовод. За да бъде упражняван контрол и да се гарантира качеството на екскурзоводската услуга обаче е необходимо и налагането на строги санкции. Засега контрол се упражнява само формално. Новите разпоредби често се пренебрегват от екскурзоводи, които не притежават необходимите познания и правоспособност.

Сред нарушителите има както българи, така и чужденци, твърдят местни гидове. Повечето от тях съзнателно потъпкват закона, защото знаят, че няма да бъдат наказани, твърди председателят на регионалния клон на Асоциацията на екскурзоводите в България Румяна Титерякова. Тя е дългогодишен екскурзовод и автор на две книги, посветени на града. Като част от работата си Румяна води туристически групи в чужбина, като посещава различни дестинации по цял свят. 

Какъв трябва да бъде един екскурзовод, адекватно ли е представен Пловдив в очите на туристите и какви спешни мерки трябва да бъдат предприети на местно и национално ниво, за да заработи новата система - TrafficNews.bg се обърна за коментар към председателката на АЕБ - Пловдив.

- Г-жо Титерякова, какви качества е необходимо да притежава един екскурзовод? 

- Преди всичко са необходими огромно желание за работа и много богата обща култура. Професията обхваща различни сфери на дейност, като история и география, но също така психология, педагогика и много други. Нужни са конкретни познания за обектите, които ще бъдат представени, както и за страната. В същото време са важни способността за работа с хора и възможността да се прецени какво би ги заинтересувало в определен момент. 

Задачата пред нас е да представим по достъпен и забавен начин конткретна дестинация. Повечето от групите, с които са ангажирани пловдивските гидове, преминават през града за час-два и не остават да нощуват. За тях ние сме лицето на града и ако успеем да ангажираме вниманието им, да им покажем колко интересни неща има в нашия град, те ще искат да се върнат за по-дълъг период от време. 

- Какви изисквания за практикуването на тази професия постави новата нормативна уредба?

- Екскурзоводът трябва да бъде вписан в националния регистър, за да упражнява професията си. За да стане това, той се явява на изпит пред комисия, в която влизат членове от Министерството на туризма, водещи институции, дори и Светия синод, и разбира се - от трите браншови организации на екскурзоводите в България. Изпитът е доста сериозен и всички неоходими качества, които споменахме, се преценяват от тази комисия. Във въпросите има доста контретика и начинът, по който те биват развивани, дава точна представа дали човек е подходящ за професията. Кандидатът може да има много добри езикови познания и обща култура, но в същото време да не е подходящ за екскурзовод, защото не може да предаде това, което знае. 

Междувременно има екскурзоводи, които не говорят чужд език, но са блестящи в работата си. Владеенето на чужд език не е задължително, но пък познанията и отношението към хората са. 

Според последните изисквания, кандидатът трябва да има минимум средно образование и да е преминал през квалификационни курсове. Така и трябва да бъде, защото е недопустимо хора, които нямат необходимите познания, да говорят небивалици на туристите. Напоследък обаче все по-често се сблъскваме с подобни примери. Много често таксиметрови шофьори си хващат клиенти от София, водят ги тук и четат информацията по табелите, сричайки. Подобна практика имат и водачите на чуждестранни групи. 

Чуждестранен екскурзовод също може да влезе в регистъра, ако положи изпит. В него фигурират имената на много чужденци. Повечето от тях са поляци, които идват през лятото, за да работят по Черноморието и се представят доста добре. Сред последните ни членове е индиец, който се представи чудесно на изпита. 

- Как се осъществява контролът и кой налага санкции?

- За съжаление контрол няма. Отговорността бе вменена на Комисията за защита на потребителите, но това се оказа доста неефективно. Нейните представители нямат право да изискват документи за самоличност, тоест, всеки може да откаже да ги предостави. За да се задейства самата проверка, трябва да постъпи оплакване. Когато постъпи такова обаче, процедурата е много тромава. Съответно няма никаква полза. 

Това е причината да се борим за туристическа полиция.  Писнало ни е да слушаме глупости. Хората по цял свят защитават труда на екскурзоводите. Не искаме Пловдив да бъде представян по начина, по който това се случва в момента. 

 - Често ли се сблъсквате с чуждестранни водачи на групи, които водят туристически обиколки в Пловдив, без да имат необходимата правоспособност? От какви народности са те? 

- Много и най-различни, като най-често се сблъсквам с гърци и турци. Те добре знаят, че нарушават закона, но знаят също, че няма да бъдат наказани. Когато им направим забележка и изтъкнем, че дори от колегиалност не бихме си позволили да пренебрегнем техния труд, отивайки в чужда страна, те отговарят: Може, но ние имаме закони, а вие нямате!

Някои водачи на китайски групи поемат на обиколка без български екскурзовод. Много държави са въвели добра практика в това отношение - когато водачът е човек, който познава материята, и се знае, че може да води групата, все пак присъства местен гид, който дава допълнителни насоки и информация. Подобни случаи има и при нас  - колеги от чужбина, които прекрасно познават Пловдив, все пак ни наемат, било то защото искат да спазят законовите разпоредби, или пък от чиста колегиалност.

Пример е водач от Полша, който редовно идва с групи и прекрасно познава града. Въпреки това, той никога няма да тръгне да ги води сам. Трагедията е в тези, които не познават Пловдив, но все пак се юрват да говорят каквото си искат. Твърдението, че Пловдив е стар турски или гръцки град, съм го чувала неведнъж.

Винаги има субективен фактор - всеки един екскурзовод го знае и се сблъсква с това, когато излезе извън България. Това е и една от причините, които налагат присъствието на местен екскурзовод, който знае какво говори. Тук мога да посоча и един румънски водач, който по примера на таксиметровите шофьори четеше на туристите какво пише по табелите. Изведнъж се обърна към тях и каза: Ама вие какво правите тук? В Румъния имаме много по-хубави неща! Това, разбира се, е непрофесионално и нередно.

-  Повечето от тези групи обаче прекарват по няколко часа под тепетата. Има ли орган, който да извърши незабавна проверка при постъпил сигнал от гражданин? Освен това, съществува ли изискване към водачите да бъдат лицензирани екскурзоводи?

За съжаление, не съществува такъв орган. Хубаво е водачът да бъде правоспособен екскурзовод, но нормативната уредба не поставя такива изисквания. 

Бел. ред. - Терминът "водач" не е обект на подробно тълкувание от Закона за туризма. В практиката водачът е придружител на организирана група, който представлява фирмата, осигурила услугата, като също така отговаря за организационните, финансовите и административните въпроси, възникнали в хода на екскурзията, осъществява връзка с местните екскурзоводи, места за настаняване, ресторанти и др. За разлика от местния екскурзовод, той придружава и ръководи групата през цялата екскурзия, подготвя туристите за дестинациите които ще посетят, и съблюдава спазването на предварително определения маршрут. 

- Кои са най-нелепите твърдения, които сте чували в екскурзоводски беседи?

- Твърде много са, за да изброя всички, но веднага се сещам за табелата пред църквата "Св. Св. Константин и Елена". По времето на император Диоклециан там са убити първите мъченици на християнската вяра. Бях шокирана да чуя от екскурзовод, че те всъщност били убити от турците. Друго обяснение, на което съм ставала свидетел, е, че квартал "Столипиново" е кръстен на стоте липи, които го обграждат. Или пък, че Хисаря е по-малката сестра на Евмолп, затова и Хисар капия е кръстена на нея (бел. ред. - според легендата Хеса е по-малката сестра на Александър Македонски, която с хитрост проникнала в Пловдив, като упоила стражите).

Легендите продават и е хубаво да бъдат разказвани, но не и да се посочват като конкретен източник на информация. За град с толкова хилядолетна история, като Пловдив, е нормално да има неясноти, съответно - много легенди. Има и спорни моменти в историята, поради което е добре да се представят различните гледни точки на учените. Пример за това са различните версии за произхода на името Филипопол - дали градът е кръстен на Филип II, или името произхожда от думите "фили" и "полис". Колко широко ще бъдат засегнати различните източници на информация - това зависи от интереса на хората. 

- Вие пътувате в чужбина почти всяка седмица. Можете ли да посочите градове и държави, въвели добри практики, с които задължават организираните групи да ползват услугите на местен гид?

 - Хърватска, или пък Черна гора. Старият град в Будва например може да бъде обиколен за половин час, но там има полиция, която може дори да арестува някого, ако групата му не е придружена от местен гид. В Черна гора екскурзоводската услуга струва 56 евро, а глобата за нередовните екскурзоводи е 106 евро. 

Контролът в много държави се осъществява от оторизирани органи на реда, като туристическата полиция, която искаме да въведем. Има и други начини - в Дубровник тази нейност се изпълнява не от полиция, а от комисия към общината, на която са делегирани правомощия да налагат санкции, при това доста сериозни. Системата работи от десетина години. Добри примери са също Виена, Истанбул, всъщност цяла Турция, както и Гърция. 

На много места по света съществуват т. нар. "чек пойнтове", които са един вид заплащане на такса за това, че градът се посещава. В Пловдив функционира нов паркинг, но никой не спира на него. Ако обаче има терминал, на който да се заплаща задължителна такса, и това се съблюдава по входно-изходните артерии, услугата може да бъде включена в тази такса. Така, независимо дали им се иска, ще ползват новото съоръжение. Подходящо място за такъв пункт е Източната порта, защото повечето организирани турове тръгват от там. По този начин в града ни ще постъпят много средства, а ние сме длъжни да браним интересите му. 

Има вариант да се делегират правомощия за налагане на санкции на Общинска полиция по реда на Наредбата за опазване на обществения ред. От предприятието обаче казват, че нямат достатъчно хора, които да вършат подобна работа. Ако започнат да се налагат глоби, в хазната ще постъпят много средства. Една стандартна обиколка на Пловдив струва 60-70 евро и ако глобата е двойно по-голяма, никой няма да си позволи да не наема местен гид. Също така, докато се научат на новите правила, ще има доста глобени. 

 - Идеята за създаване на туристическа полиция не е нова. Как се разви тя през годините?

- Тази идея се обсъжда поне от 10-15 години, много преди да бъде приет Законът за туризма. Въпросът многократно е бил поставян пред Министерството на туризма. От години се борим, за да постигнем развитие. При разговорите стигаме до някакво адекватно решение, но след това всичко се забравя. 

Така че, развитие няма. В момента се надяваме това да бъде регулирано с новата нормативна уредба, защото нещата вече излизат извън контрол. Освен това, съм поставяла идеите за обсъждане пред Консултативния съвет по въпросите в туризма към Община Пловдив, като съм предлагала гореспоменатите варианти за промяна на наредбите на местно ниво. Резултат няма.

 

Как е протекла единствената до момента проверка, организирана от КЗП - разказва от първо лице дългогодишният екскурзовод Иван Титеряков:

"Представители на комисията бяха специално командировани от Хасково, защото в Пловдив нямало достатъчно кадри. Разположиха се на две локации, заедно с двама представители на Асоциацията на екскурзоводите в България - на Римския стадион, където ги придружих аз, и на Античния театър. Не е задължително на проверките да присъстват наши представители, но пък е желателно, най-вече заради езиковата бариера. Пък и ние никога не сме отказвали съдействие на компетентните органи.

На Римския стадион дойде доста спокойна служителка на КЗП, която извади анкета от 7 листа. Сред посочените изисквания към екскурзоводите, които трябваше да бъдат спрени за проверка, бе да покажат дипломата си за трудова правоспособност. Обърнах се към жената и я попитах дали тя носи в себе си дипломата си за завършено висше образование. Тя отговори: Не. 

Няма как да дръпнеш екскурзовод от групата, която води, да го заставиш да я остави безпризорна за един час, за да проведеш анкета, дълга 7 листа. Едно от момичетата, които спряхме, каза: Дайте ми да се подпиша и пишете каквото искате! Не мога да зарежа туристите. 

Колегите, които са били спирани на Античния театър, до един са били притиснати от времето. Те също са показали баджовете, издадени от Министерството на туризма, но са обяснили, че не могат да оставят групите си, за да попълват анкети. 

В тях трябваше да напишат кога и какво са учили, фигурират ли в регистъра, проверил ли е служителят намясто дали те присъстват там. Колкото до чужденците - обясниха, че нямат право да ги спират и да искат документи".

В крайна сметка, санкции не били наложени, допълва Титеряков.