Доживотна присъда! 11 месеца след като делото влезе в съда,  бившият полицай Венцеслав Караджов чу решението на състава от съдия Михаела Добрева.  Присъдата, както и реакцията му не изненадаха никого. Той посрещна новината със саркастична усмивка. Същата, с която слушаше разпитите на свидетелите и тезите  на прокуратурата. Съпругата му Каля Караджова  запази стоически присъствие на духа, а след думите на съдията по лицето й не трепна дори мускул. Побърза да излезе, за да не попадне под обстрела на камерите и микрофоните.

Доживотната присъда с право на замяна е второто най- тежко наказание, което налага предвижда Наказателния кодекс.  Всъщност съдът можеше или да наложи едно от двете най- тежки наказания или да оправдае подсъдимия. Факт е, че по време на разследването пловдивските криминалисти не успяха да открият нито едно пряко доказателство за вината на Караджов. Липсва оръжието на престъплението, няма свидетели, които да са го видели в къщата в деня на убийството, не са открити негови отпечатъци по вратата, по ръцете му няма следи от барут.   Косвените обаче явно са били достатъчни да убедят съдебния състав  във вината му.

Въпреки присъдата обаче въпросът Убил ли е Венцислав родителите си? продължава да бъде задаван от мнозина.  Защитата на полицая – адвокат Зоя Тошкова веднага след заседанието заяви, че наказанието не е изненадало нито нея, нито Караджов. Било очаквано от първия ден на процеса.

Полицаят Караджов – хладнокръвен убиец или жертва на конспирация?Параграф 22: Разследващите имат мотив, а заподозреният - алиби

По време на разследването, а и след това в съда, адвокатът  изнесе данни за сериозни нарушения по време на досъдебното производство. Тошкова съобщи за системен тормоз, оказван от полицията върху съпругата, детето и тъщата на Венцеслав. Със същият този тормоз тя се опита да обясни и уличаващите записи от СРС-тата , направени  от полицията след ареста на Караджов.  „Слушалките” обаче са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, така и скандала , който тя е вдигнала на майка си, след като в една от беседите възрастната жена се изпуснала, че във фаталната вечер съпрузите са излезли заедно.

Липсата на улики обаче в някои случаи се явява  доста уличаващо доказателство за нечия вина. В случая абсолютната липса на барутни частици в автомобила на Караджов , се тълкува от обвинението като заличаване на следите. 

По делото бяха разпитани огромен брой свидетели.  Разследването се върна 15 години назад във времето , за да проследи целият професионален път и личен живот на Караджов.  Свидетелстваха бивши колеги на Караджов, които го описват като нагъл, арогантен, невъздържан, експанзивен, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е бившият началник на Второ районно Николай Петков, който е заявил, че „от него всичко може да се очаква”. Други бивши полицаи обясняват, че Венцислав е бил подложен на проверки, тъй като е бил заподозрян за сводничество. На свидетелската банка застана и бивша жрица , която потвърди показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото престъпление,  събраните доказателства оформиха изключително неприятно описание на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на убиеца, изготвен от специалист.

По време на процеса Караджов заяви многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко проверки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица. Освен това Караджов се оплака от незаконните действия на директора Христо Разсолков и заместника му Георги Георгиев при разследването. Бившите началници на Областната дирекция бяха разпитани в съда, но отрекоха да са имали тенденциозно отношения към бившия служител.

Решението на Окръжен съд е само първото от поредицата обжалвания, които започват след произнасяне на присъдата. Караджов е категоричен, че е невинен и ще обжалва, а прокуратурата също ще протестира, тъй като настоява за най- тежкото възможно наказание.  Как ще протече делото на следващите инстанции предстои да видим.

Животът на семейство Караджови - филм на ужасите с очакван край ОБЗОРАко обвинението срещу полицая бъде доказано в съда, той може да остане зад решетките и до живот