Полицай хладнокръвно планира убийството на собствените си родители. Съпругата му го откарва на местопрестъплението и му осигурява алиби,  а криминалистите , които работят по разкриването на престъплението, отупват праха по стари досиета, за да открият мотивите довели до трагедията.

Звучи като сюжет на Джон  Гришам, но всъщност е хорърът, който вече трета седмица задържа вниманието на пловдивчани. След вчерашното заседание на Пловдивския Окръжен съд инспекторът от Икономическа полиция Венцеслав Караджов вече има две мерки за неотклонение „задържане под стража” – за убийството на родителите си и за това, че е предоставил оръжие на непълнолетния си син. След дело, продължило близо 9 часа, съдът реши че има категорични доказателства срещу ченгето. Венцеслав Караджов обаче се кълне, че е невинен и твърди, че е жертва на бившия си началник, срещу когото е подавал рапорти.

МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях.  Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка.  Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Анка побягва с писъци навън и звъни на 112. Минути по-късно там е пълно с полиция, а след час трима полицаи чакат Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го отвеждат в ареста.  Божурка е простреляна пет пъти, съпругът й три пъти. Всеки от тях има по един контролен изстрел в главата. Аутопсията установява и времето на убийството- между 19 и 20 часа на 15 май. Разследването започва.

МОТИВЪТ

Венцеслав Караджов е първият /а засега и единствен заподозрян/, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалното русло. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също.  Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан, или както го наричат съседите Цанко, и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от страна на сина си. Ябълката на раздора е голям имот зад болница „Каспела” на ул. „София”. В него има построена двуетажна къща и едно етажна постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело- за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцеслав, обаче е „замразено” и предстои да се гледа. Семейните войни на Караджови, не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, нареча „Гадове”. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Криминалистите изключват като вариант Караджови да са били нападнати с цел грабеж, тъй като от къщата не липсват пари или ценни вещи.  Преди време  е направена психиатрична  експертиза на Венцеслав, която стига до извода , че отношенията му с родителите нямат нищо общо с нормалните.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Камера в съседна къща е заснела съпругата на Венци- Каля Караджова, да влиза със Ситроен Берлинго  в гаража на къщата на ул. „София”  в часа, в който е извършено двойната убийство. Излиза 8 минути по- късно. Обвинение предполага, че Венцеслав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на полицая – Алекс разбива алибито, осигурено от Каля Караджова, като казва че в неделя, баща му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във фаталната нощ съпрузите са излезли заедно за да нахранят кучето, което живее в имота народителите му. Към доказателствата се добавят барутни частици открити по ръцете и дрехите на пистолета.  Бившият съдружник на Караджов  разпознава „козият крак” , с който е разбита задната врата на къщата и разказва , че Венцеслав си го е донесъл от Англия. Срещу Караджов е повдигнато обвинение по най- тежкия член в Наказателния кодекс - предумишлено убийство на повече от едно лица с користна цел. Наказанието е от 15 години до доживотен затвор.

ПРОТИВОРЕЧИЯТА

Един от основните проблеми на разследващите е, че засега липсва оръжието , с което е извършено престъплението. Никой от трите законно притежавани пистолета на Караджов  не може да бъде свързан с убийствата.  В праховите частици от барут по ръцете и дрехите на Караджов има барий, какъвто липсва в гилзите, останали на местопрестъплението.

„Аз съм достатъчно добър стрелец и ако аз бях стрелял нямаше да са ми необходими пет изстрела , за да убия някой от десет метра, а само един. Освен това съм учил криминалистика и най- малкото щял да прибера гилзите от пистолета” коментира Караджов в съдебна зала.  

Барутните частици той обяснява със системните си тренировки на стрелбището на ДАИКС. Той е категоричен, че в неделя вечерта е бил в жилището на тъща си, а психологическия натиск оказан от полицаите на сина му го е объркал и момчето бърка дните.  „Защо да си създавам излишни грижи и да къртя задната врата, като съм можел да си тръгна с пикапа, както съм дошъл" казва полицаят.  Твърди, че обвинението срещу него е скалъпено, а в разпитите участва зам. директорът  на полицията Георги Георгиев, срещу когото той бил подал два рапорта за нарушения на служебната дисциплина.

Противоречие има и в твърденията за причината, поради която Каля Караджова е ходила в къщата на ул. "софия". Тя твърди, че е трябвало да прибере колата в каража,тъй като уплътнението на единия отпрозорците е било повредено и щялада се намокри. Няколко дни по- рано обаче ситроенът е бил в сервиз , чийто собственик е категоричен, че уплътнението е сменено. 

ПСИХО

Психиатрична експертиза, която е изготвена по едно от съдебните дела, които Караджов е водел срещу родителите си го описва като „ агресивен, с гневни изблици, ръководи се от принципа „целта оправдава средствата”. Психологът, разговарял с полицая, признава че за първи път в практиката си се натъква на подобни отношения между родители и син. Венцислав нито веднъж не нарекъл родителите си „майка и татко”, а всеки път ги наричал с трите им имена или ги сочел като „лицата”. 

В съдебна зала задържаният мъж досега по никакъв начин е е изразил съжаление за смъртта на майка си и баща си. За сметка на това обаче реагира изключително емоционално, когато говори за сина си Алекс. Той очевидно е успял да предаде на тийнейджъра своята страст към оръжията, защото малкият се е оказал отличен стрелец, с доста сериозна както практическа,така и теоретична подготовка за стрелба с пистолет. 

Според обвинението Алекс знаел много добре как се убиват хора, а според защитата ученикът имал толкова обширни познания от екшъните по телевизията и сериала „Под прикритие”.

Коментарите в полицията за Караджов са изключително противоречиви, но е факт че той не е имал близки приятели сред колегите си. Отстраняван е веднъж от МВР, а след това се връща отново в системата. Работи няколко години в Кърджали, а след това е назначен в Икономическа полиция. Там е посрещнат с огромна неприязън, потвърждава и адвокат Тошкова. Назначението му в Пловдив е  благодарение на протекцията на висши началници, според  слухове в дирекцията. 

СТУДЕНИ ДОСИЕТА

По време на разследването, криминалистите се връщат назад във времето, заради няколко тъмни петна в биографията на полицая. „Разпитваха го дали се е занимавал с проститутки,дали е участвал в грабежи по магистралата”  коментира адвоката му Зоя Тошкова. По досъдебното производство показания дава и бивша жрица, която през 1998 година е пуснала жалба, че Караджов я е заплашил с убийство.

Същата година, когато тогавашният приятел на Каля  е открит мъртъв. Случаят е приключен със заключението "самоубийство", въпреки че майката на младия мъж категорично не вярва на тази версия. Той току що се бил върнал от чужбина и имал планове за бизнес.

Мъжът бил приятел и с Венцислав Караджов. Според запознати приятелят на младата жена имал момичета в чужбина. Той й изпращал печалбата, но когато се върнал тя казала, че е дала парите на Венци. По- късно Венци се жени за Каля. 

TO BE CONTINUED 

Разследването продължава, макар че според адвокат Зоя Тошкова, която е и бивш следовател, ако  едно тежко престъпление не бъде разкрито в рамките на първите три дни, то вероятността извършителят да бъде разкрит, са минимални. Разбира се, има доста случаи, когато практиката опровергава тази теория като например разкритото след 15 години убийство на митничаря  Георги Дребчев.  

Очаква се следващата седмица да бъде повдигнато обвинениена Каля Караджоваза съучастие. 

Междувременно съпругата на Караджов изпрати писмо до Главния прокурор, в която се жалва от полицейски и прокурорски произвол. Отправя сериозни обвинения към няколко полицейски началници и прокуратурата. Адвокат Зоя Тошкова също демонстрира огромно възмущение от начина, по който се провежда разследването. 

Защитна реакция или основателно негодувание? Предстои да разберем. 

TrafficNews.bg продължава да следи случая!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg