Сагата с двойното убийство в Пловдив, автор, на което е обвинен експолицаят Венцислав Караджов, продължава в Апелативен съд. Караджов жали наложената му на първа инстанция доживотна присъда, като в жалбата му е посочено, че иска отмяна на решението и налагане на оправдателно такова. В негова защита се явиха адвокатите Зоя Тошкова и Васил Василев.

Днес в съдебното заседание бяха разпитани едни от водещите разследващи полицаи по случая. Пръв пред съдебния състав се изправи Васил Саватинов, който по време на двойното убийство оглавяваше сектор „Криминална полиция”. Той е бил подробно разпитан по време на заседанията в първа инстанция, но днес магистратите искаха да научат колко пъти тъщата на Караджов е била разпитвана и качеството си на каква.

„Госпожа Рекина заяви, че на 15 май, зет й – Венцислав е излязъл за два часа. След тази реплика, тя поиска в стаята да остане само един полицай, като посочи заместник директорът на ОД на МВР – Пловдив – Георги Георгиев. Така ние напуснахме залата и повече не сме се срещали с Мария Рекина”, заяви Саватинов.

Повторен разпит бе направен и спрямо оперативния работник от сектор „Престъпления против личността” – Десислава Льолева. Тя е пристигнала в Пловдив ден, след като са били намерени телата на Цветан и Божура Караджови. Тогава се е провел вторият оглед, били са проведени беседи с множество свидетели, както и с Мария Рекина и Каля Караджова.

Въпросите на магистратите бяха насочени конкретно към работата на Льолева с тъщата на Венцислав.

„Много трудна бе комуникацията както с Рекина, така и с Каля Карджова. Това наложи да се провеждат няколко беседи с тях. Мария се държеше резервирано, не отговаряше на елементарни въпроси, а самите й изявления бяха двусмислени. Беше притеснена и странна. Каля и Венцислав отказаха да се подложат на детектор. Рекина бе извикана в София именно, за да й бъде направен такъв тест в Национална полиция. Тя обаче отказа. Беше с адвокат, но тя не заяви, че иска той да бъде с нея. Придружихме я в моя кабинет, където проведохме беседа около час и половина. Жената стискаше чантата си и жилетката, все едно ще тръгне всеки момент. В нея имаше телефон и по него се консултираше с дъщеря си и с адвокат. Личното ми мнение е, че Рекина беше раздвоена от към показанията си – хем да каже, хем да премълчи. Накрая тя се обърна към мен с думите: „Искам да се прибера. Да говоря с дъщеря си, за да й обясня, защо трябва да кажем истината”, а след това поиска да се срещнем отново. Докато я изпращахме, тя се разплака”, обясни инспектор Льолева. Тя добави, че беседа не е провеждана с Венцислав Караджов.

Оперативният работник бе разпитан и по отношение на видео записите, като за същите Льолева заяви, че ги е гледала, но без да състави докладна записка.

В залата бе и колегата й Иван Попадилин, с който тя е провеждала беседата. Той също бе категоричен, че насилие към Мария Рекина не е упражнявано.

Тъщата на Венцислав Караджов все още е в Гърция. Нейният разпит ще се отложи до следващото съдебно заседание по делото.