Вижте как се мачка един български офицер! Това са думи на полицая Венцислав Караджов, който след вчерашното решение на Пловдивския Окръжен съд ще прекара следващите три месеца зад решетките.  Служителят на Икономическа полиция бе задържан 17 май, когато родителите му Цветан и Божурка Караджови бяха открити мъртви. Възрастните хора са застреляни в дома им в квартал Смирненски с  9 милиметров пистолет. В телата им е изпразнен цял пълнител. В къщата няма следи от взлом, не липсват ценни вещи. Десет дни след двойното убийство единственият заподозрян е синът на Караджови – Венцислав. Той обаче категорично отрича вината си и твърди, че е натопен от свои началници, чиито интереси е нарушил.

Кой е Венцислав Караджов – хладнокръвен убиец или жертва на конспирация? Пределно ясно, че обвинението, с което полицаят бе задържан е компромис. Той бе обвинен, че е предоставил оръжие на 15- годишния си син. Истинската причина за ареста е, че разследващите по този начин печелят време, за да търсят доказателства срещу Караджов.

На този етап полицията разполага с мотив, но не и с доказателства за прякото участие на полицая в убийството. Оръжието на престъплението липсва.Засега е ясно, че възрастните хора са убити с няколко изстрела. Убиецът е стрелял първо през прозореца на стаята, в която са били двамата. Следващите изстрели са произведени от близко разстояние и  те са довършили Цветан и Божурка.

 Къде обаче е пистолетът, с който са убити възрастните хора?

Веднага след ареста, трите пистолета – служебния ПСМ, Макаров и Глог, които са притежание на Караджов са конфискувани. Експертизата обаче показва, че с 9 –милиметровия пистолет скоро не е стреляно. Останалите са различен калибър.

Караджов представя и алиби за неделя, 15 май, когато според аутопсията са убити мъжът и жената. Съпругата му Каля Караджова свидетелства, че двамата са били целия ден заедно, като са пътували до Брацигово за минерална вода. В същото време обаче засега не е открит друг свидетел, който да е видял Венцислав в градчето. Камерите на крайпътна бензиностанция, където Каля е спряла да зарежда мицубишито си е заснела единствено нея.

В последствие Караджова е засечена да оставя семейния пикап в гаража в къщата на свекъра и свекървата. Остава не повече от 10 минути, а след това излиза пред двора. Няма свидетел или запис, който да показват, че Венцислав е бил в колата. Къщата обаче има и друг вход, през който може да се влезе в нея.

Криминалистите, които провеждат разпитите, по всяка вероятност ще се опитат да притиснат бившия си колега, разбивайки алибито му или опитвайки се да го „пробият“ с други способи. Според колеги на Караджов обаче, той е с изключително силна психика, ясна и логична мисъл, а също така познава тънкостите на полицейската професия , както и всички процедури.

Мотивът, който превръща Караджов в единствения към момента заподозрян, е войната , която той води с родителите си от години за семейния имот. Съседи разказват зловещи подробности за отношенията в семейството, за постоянните заплахи, които Венцислав е отправял към родителите си. "От три години Караджови живеят в страх и ужас. Бял ден не са видели. Синът им непрекъснато ги заплашваше, че ако не им прехвърли къщата, ще ги изтрепе. Снахата също ги тормозеше непрекъснато" разказват съседите. Според тях Венцислав многократно е заплашвал родителите си с оръжие. Приятелки на Божурка са сигурни, че върху тях е упражнявано и физическо насилие.  

Каля Караджова твърди,  че имотът е купен със средства на мъжа ѝ в края на 1997-а, но записан на баща му.  Пенсионерът подписал декларация, че ще прехвърли парцела на сина си. След това Венцислав вдигнал къща с три спални, хол и кухня.  В имота има и една едноетажна пристройка, където всъщност са живеели Цветан и Божурка. Снахата твърди, че са се грижили за възрастните хора, плащали им тока и водата. Въпреки това обаче те я обиждали и я наричали проститутка.

Съседи обаче твърдят, че заради сина си, Караджови изкарали една зима без ток – на свещи и на студено. „Включил калорифер в гаража, без те да знаят. След 1 месец им дойде сметка от 600  лева, която те не можаха да платят. От Енергото им спряха тока“ припомня съседка.

Възрастните Караджови са подавали много жалби във Второ районно, синът им също се е оплаквал от тях в прокуратурата. В един от случаите той дори записал с телефона си скандала с баща си, а след това го предоставил като доказателство в прокуратурата.  

Невинен до доказване на противното!

Макар, че върху полицая тегнат огромни съмнения, продължава да е невинен. Той е зад решетките единствено заради показанията на 15- годишния си син, който при първоначалния разговор е казал на полицаите, че баща му го е учил да стреля. Каля Караджова е категорична, че момчето е било манипулирано при беседата, която е проведена без детски психолог.

"Не съм убил родителите си! Всичко е нагласено. Целта е да бъда отстранен от системата. От няколко дни ме разкарват из районните управления като панаирджийска мечка. Има много неща, които не знаете, но когато изляза ще разкажа всичко" заяви Караджов в съда.  "Не мога да погреба родителите си. Дори не знам къде са!" почти се разплака полицаят в залата.

При всяко от явяванията си той демонстрира искрено възмущение от ареста и обвиненията срещу него. Въпреки това обаче категорично е отказал да се подложи на детектор на лъжата. Съпругата му също. Защо – засега не е ясно!

TrafficNews.bg  ще продължи да следи и разказва за случая.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg