След 1 януари България няма да има свой представител в Световната федерация по кинология. По решение на председателя и управителния съвет на Българската републиканска  федерация по кинология /БРФК/, организацията прекратява своето членство.  Тя е натрупала огромни дългове в размер на 1 200 000 лева, а през последните години там се водят ожесточени войни. Резултатът е налице. На практика оттеглянето на единствената лицензирана организация оставя всички лицензирани български развъдници на кучета без представителство в световната федерация.  Без такова представителство, те не могат да вадят документи за родословие на кучилата, да участват в международни изложби, организирани от федерацията, а български съдии  не могат да участват в състезанията.  В България има 500 развъдника на различни породи кучета, които са лицензирани от FCI. В момента всеки от тях е на кръстопът и има опасност, голяма част от тях да прехвърлят регистрациите си в други държави. Пловдивското киноложко дружество, което е с 20 –годишна история, се опитва да спре този процес и преговаря със Световната федерация за отстъпки, докато не бъде одобрена нова национална организация. По темата разговоряме с председателя на дружеството, известният български кинолог д-р Костадин Шанков. Той е ветеринарен лекар, международен съдия и организатор на десетки международни изложби. 

 - Как се стигна до тук, България да няма представител в FCI? 

Стигна се до тук след доста погрешни стъпки на предишни ръководства. От доста време насам комуникацията между федерацията и членовете е прекъсната. През това време настоящият председател г-н Христозов създаде нова организация, с която иска да членува в FCI. Освен него се чува, че и други бивши членове на ръководните органи също сформират федерации. Преди няколко седмици получих няколко обаждания от мои приятели – развъдчици, изключително стойностни хора, които ме потърсиха за съвет. Тогава решихме, че Пловдивското киноложко дружество трябва да се опитаме да направим нещо реално качествено, стойностно и по правилния начин. Кинологията се прави от хората за кучетата, а не заради кучетата. Т.е кинологията  е място, където се прави селекция и развъждане,  а не въдене на кучета. И тъй като тази разлика не се прави много от хората, на нас, които се занимаваме професионално със селекция, ни се приписват греховете на всички кучкари. В България има 500 развъдника, регистрирани в FCI. Всички те остават без представителство във федерацията.

- Какъв е пътят, за да се излезе от тази ситуация?

- Това, което трябва да се направи е първо прозрачност – финансова , документална, прозрачност на работата.  Това трябва да се случи чрез пълна дигитализация на дейността на организацията. БРФК има огромни задължения, над 1 200  000 лева. Ние регистрирахме платформата „Обединение за кинология в България”, която е основата на една бъдеща киноложка федерация.  Изпратихме писмо до федерацията, в което искаме да договорим с тях няколко основни неща. Първото е всички развъдчици да запазят възможността да вадят родословията от федерациите от съседните държави, докато не се реши с коя българска организация ще работят. Вече нямаме представител, който да защитава правата ни. Второто, което искаме е федерацията да запази имената на регистрираните вече  развъдници. Това го правим, за да върнем спокойствието на развъдчиците, които втора година работят в хаос и несигурност.  След това изискваме нашите български съдии да запазят правото си да работят на изложби, организирани от FCI , но тук шансът ни е много малък. Последното е наши развъдчици и организации да запазят правото си да участват на международни спортни и ловни мероприятия, защото това е много работа и тяхното ограничаване би довело до демотивация. Без значение коя формация биде приета от FCI, би трябвало да работи точно за това.

Съдейки по натрупаните задължения, очевидно както интересите , така и сумите в кинологията са сериозни. Къде свършва любовта към животните и започва бизнеса?

- Проблемът е , че на кинологията се гледа само като бизнес. Затова занапред ще бъде важно доколко всичко се прави за нечия лична изгода или като възможност за инвестиция в бъдещето на кинологията в България. Когато се играе с открити карти, когато се работи почтено и по регламент и парите , които влизат се използват само за развитието  на организация, ще имаме развитите на кинологията. В противен случай когато имаме разни обръчи от фирми около федерацията , ние вече не правим чиста кинология , а правим пари чрез кучетата . Това е големият порок.  Идеологията на кинологията е съвсем друга.

Нормално е всеки един развъдчик да ги продава , тъй като инвестицията в един добър развъдник е много голяма. Но не е нормално да въдиш кучета, за да ги продаваш. Това може да бъде контролирано чрез правила . Работата със законотворците и лобизмът в това отношение трябва да е много силен. В момента самият закон и неговата свързаност с НПО- тата е много слаба. Има сериозно разминаване за понятието развъдник. За кинолозите развъдник е субект, регистриран като име в FCI. По Закона за ветеринарно санитарната дейност развъдник е животновъден обект. И тук идва работата на една силна киноложка организация, която чрез съвместна работа със законотворците, трябва да направи строги регламенти.

Понятията трябва да бъдат свързани, за да може всички тези ферми, които бълват безброй кученца, голяма част от които са болни, с генетични дефекти,  гледат се в ужасни условия и са създадени само , за да бъдат продадени, да прекратят дейността си.  Не трябва да забравяме  и за бездомните кучета в България.

Кинологията означава наука за кучето. Ние работим за всички кучета. Моят съвет към хората винаги  е бил , че ако искате да си вземете куче за селекция, за изложби , аз ще ви насоча. Но ако просто искате да имате в къщи куче –приятел, с което да се разхождате, да играете, да ви чака на вратата – по- добре отидете в приюта и осиновете едно бездомно куче. Това е логиката на кинологията.

- Мислите ли, че това е постижимо? Години наред не виждаме никакво движение в тази посока.

Смятам, че е възможно, защото има достатъчно примери в други държави. Преди това трябва да създадем една сериозна организация, която да защитава както животните, така и хората, които спазват правилата. Затова трябва да направим усилие за обединение и даване шанс за нормално функциониране и работа на всеки заинтересован от развитието и просперитета на нашето хоби. За да го постигнем на първо място е необходима пълна прозрачност , която да върне доверието на хората . Второ – всички плащания трябва да стават по банков път. Кешовите плащания трябва да бъдат минимализирани . Трябва да се заложат строги правила и контрол. Големите проблеми в момента се дължат на междуличностни напрежения. А това е следствие от това , че правилата се прилагат по различен начин за различните хора и са правени компромиси. Това трябва да се преустанови и да се наложат строги регламенти. Издаването на родословия трябва да бъде дигитализирано,  с контрол на документите. Когато има изложби, пускайки заявка за участие , тя автоматично да бъде подреждана в каталога, който също да бъде дигитален.  Когато кучето приключи участие в изложба, резултатът,  оценките, дипломите , карнетите, автоматично да се изпращат на имейла на собственика и той ги получава на момента. И това всичко се качва и в базата данни на сайта. По този начин всичко е прозрачно, открито и видимо.  По този начин ще имаме една голяма публична база данни с всички чистокръвни кучета в България , с акаунт на всеки развъдчик. Там ще се виждат родословията, здравните изследвания, кучилата, неговите шампионски сертификати.  Така ще избегнат измами, фалшифициране, плащане под масата. Ние нямаме друг шанс, по който да направим така, че кинологията да тръгне нагоре. 

- Кога, според вас, може да имаме представител в Световната федерация?

- От 1 януари ще се подават заявления за кандидатстване . След като документите бъдат прегледани, тук ще дойде на посещение представител на федерацията и ще се срещне с всеки един от кандидатите. Той ще направи доклад до FCI. След това предстои обсъждане на ниво европейска секция. Само Генералната асамблея на FCI , която ще бъде през май, може да определи кой организация ще получи лиценз. Всичко останало за бързо членство и гаранции са голи обещания и заблуждения.

- През лятото със закъснение научихме, че 37 питбула, иззети от организатор на кучешки боеве в Пловдив, са евтаназирани. Оказа се, че това е станало след решение на петчленна комисия. Пловдивското дружество имало ли е представител там?

- Когато преди 4 години питбулите бяха конфискувани,  всички НПО- та в Пловдив и представители на Тракийския университет  се събрахме в Зооветеринарния комплекс  и тогава се взе решение, че тези животни не могат да бъдат осиновявани заради двете причини. Едната беше евентуална агресия, а втората бе информация, че собственикът изпраща подставени лица, за да осиновяват кучетата и да си ги върне. Затова решихме да се направи тест за агресия на тези животни. И тези, които не показват агресия да бъдат осиновени след внимателно проучване на осиновителите. Другите да бъдат разпределени по приютите или евтаназирани.  Това беше решението от тази среща. Трябваше да се създаде комисия по обследване на агресията. Но това не се случи. А от там нататък кой е взел решението за масовата евтаназия- не мога да кажа.