Пловдивчанката Фатме Арслан, която се бори за по-добра съдба на стотици ученици в Пловдив, бе отличена от министъра на образованието акад. Николай Денков. Навръх ромския празник „Василица“ тя получи специална награда за добротворчество и застъпничество.  

Г-жа Арслан, за която TrafficNews вече ви разказа, е образователен медиатор към Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев". Като медиатор тя се бори за успеха на всяко едно дете, независимо от неговия етнос. Тя вярва в кредото, че всеки има право да изживее детството си и трябва да прекара ученическите си години с връстниците си на ученическата скамейка. Мечтата на Арслан е всички деца да бъдат едни достойни граждани на родината си и да знаят, че освен права имат и задължения.

Пловдивчанка, връщаща деца в училище, се бори за титлата образователен медиатор на годинатаФатме Арслан създава мост между общността и институциите под тепетата

Днес акад. Денков отличи също Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско, с голямата награда "Образователен медиатор на годината". Мира Стефанова от добричкото село Победа получи отличие за "Овластяване на ромската жена". Награда за теренна работа и постигане на диалог заслужи Тихомир Георгиев от община Криводол. Георги Шабанов от Шумен беше отличен като млад будител и вдъхновител.

Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще. Това е най-важно. Те са хората, на които в немалка степен се крепи образователната система.

С тези думи министърът на образованието и науката приветства медиаторите в МОН, поздрави ги с ромския празник „Василица“ и ги награди за техния всеотдаен труд. Министърът благодари за усилията на всички над 1000 души, които работят с всяко семейство поотделно, за да привлекат децата в училище.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който също бе гост на тържеството, връчи специален приз за утвърждаване и развитие на мрежата на образователните медиатори на Стефан Стефанов, Ирена Михайлова, Бойчо Кочев, Алдин Стефанов, Лариса Антонова, Ангел Ангелов и Златина Памукова.

Отличените медиатори са назначени по проектите „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансирани от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието.

Преди церемонията по награждаването ученици от 106 ОУ „Григорий Цамблак“ в София сурвакаха министрите по повод ромската Нова година и поздравиха гостите с музикални изпълнения. Министър Денков поздрави децата за таланта им, подари им книги и им пожела щастливо детство и старание в училище.

Гости на тържеството бяха също Н. пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България, както и представители на различни институции, ангажирани с интеграцията на ромските деца.