Националната гордост е  естествено вътрешно чувство, което човек изпитва, когато обича страната, в която живее, цени историята й,  пази природата,  уважава политиците си, доволен е от стандарта си на живот и развитието си  и се радва на успехите ,  които държавата е постигнала. За тази цел не е му е нужно нито черешово топче в двора, нито 111 метров прът на едно от най-красивите места в България.

От години, ние българите сме петимни да влизаме в класациите „Кой е по- по - най”, като не пропускаме да изтъкваме , че сме най- древния народ, с красивите жени, най- потентните мъже и най- умните деца.

Да , ама не. И тъй като много добре знаем, че това не е вярно, търси алтернативни начини да помпаме националната си гордост. В случая това ще стане като на Роженските поляни издигнем „величествен”  пилон ще е с тегло 110 тона, със знаме на върха 1110 кв.м. и височина 111 метра. Цената на пилона е около 1 милион лева, като е излишно да коментираме на колко болни деца може да се помогне с тези пари или колко кувьоза могат да бъдат купени. Но това са сметките на онези, които събират капачки като гламави.

„Ще накараме за България да се заговори с уважение и почит” е една от целите, които си поставят организаторите на кампанията, която набира средства. За тяхна информация най- високия пилон в света е 170 метра, намира се в Саудитска Арабия, а веднага след него се нарежда този в Таджикистан, който е 5 метра по- нисък.  С почит обикновено се говори за нефта, който продава Саудитска Арабия, а колкото до Таджикистан – коментарите са излишни – тя е сред най- бедните страни в света и 30% от децата там не ходят на училище.

Предвид всички срамни сцени, които се разиграват в държавата ни последните месеци и години, е абсурдно някой да си мисли, че един пилон , колкото и да е дълъг той, ще оправи нещата. 

„Ще дадем пример и важно наследство на бъдещите поколения” е друга от целите на този вандалски патриотизъм.  Далеч по-добре ще е да образоваме поколенията да не наливат тонове бетон в природата и да научат истинската история на България.

„Ще върнем вярата в гражданския колективен патриотизъм у нас с проект, който ще изпълва с гордост всеки един българин по света” . Това е друга от опорните точки на инициаторите.  За съжаление дори пилонът да е висок 1 111 метра, той няма как да впечатли българин или чужденец, който преди това е видял изоставените родопски села.

В случая коментарът на Иван Бедров е изключително точен.

Най-високият пилон в ЕС ще се строи на Рожен под егидата на президента. Защо само там? България има и други много красиви места за о*иране.

Бел. ред Вече е организирана петиция против изграждането на пилона на Роженските поляни.