Археологически находки пред сградата на ул. „Отец Паисий” 13 откриха при изкопни работи работниците на „Драгиев и Ко”. От утре на мястото влизат специалистите начело с Мая Мартинова. Още в началото на ремонта на емблематичната пловдивска улица беше ясно, че отсечката пред частния имот ще се превърне в терен на археологическа работа. Причината е, че през 2016 г. при строителни работи на нова сграда бе открита изключителна римска баня с перфектна инсталация за подово и стенно отопление.

Находката впечатли археолозите, защото дори от гледна точка на нашето столетие съоръжението бе изключително постижение на инженерната мисъл с уникална инсталация за отопление – хипокауст. Мартинова и колегите й разкриха подподови колони от зидани тухли в стените, които позволяват циркулацията на топъл въздух. Археолозите датираха находката от късната античност – от 3-4 век след Христа.

Тогава Мая Мартинова предположи, че става дума за голям комплекс римски терми, които ще се развият и в границите на съседни имоти. Термите са разположени източно от Античния стадион и южно от разпределителните съоръжения от водоснабдяването на Филипопол. До откритието на „Отец Паисий” 13 археолозите знаеха за две римски терми – до бившето кино „Балкан и до Гимназията по битова техника.

Тогава инспекторите от Министерство на културата излязоха със становище обектът да бъде експониран, а собственикът на имота заяви готовност да изпълни предписанията. Сега Мартинова ще има възможността да продължи проучванията си, а очакванията на любителите на старините са, че скоро ще научат още интересни детайли от древната история на Пловдив.

От утре започваме проучвания, обяви пред PlovdivTime Мая Мартинова.