Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем. Казал го е Йосиф Висарионович Джугашвили — Сталин. А в България до толкова сме възприели този сталински завет, че го припознаваме над 7 десетилетия след смъртта на съветския диктатор. 

Днес Министерството на земеделието и горите е дало разрешение да бъде убита мечката, която нападнала берачка на гъби край Белица преди няколко дни. Въпреки, че кметът на Белица, който поиска разрешението и го получи, малко по-късно днес се отметна и обясни, че засега мечката няма да бъде убивана, но ловците остават на пост,  у мен самото решение за убийство буди поне няколко въпроса. Дали у нас всяка мечка е картотекирана и има самоличност, така че да я идентифицираме и в случая - премахнем, когато е нанесла щета? Дали, ако змия, куче, котка или каквото и да е животно ухапе човек, следва животното да бъде издирено и убито и откога смъртното наказание е държавен способ за принуда? Способ, който на мен ми прилича на варварска саморазправа и криворазбран реваншизъм. 

Поне аз не разполагам с нито едно разумно обяснение за това как убийството на една мечка ще промени мечешката природа и нрав. От друга страна имам вътрешно убеждение, че най-вероятно наказаният със смъртно наказание няма да бъде извършителят /защото как ще разберем коя мечка го е направила?/, но се чудя откога извършваме подобен съдебен процес на територията на горския мир. Навярно ще се съгласите, че в Белица няма една мечка-терорист, която да върви по къщите като сериен убиец, че ние спокойно да я намерим, убием и да решим въпроса ала Сталин. 

От векове хората си мислят, че трябва да доминират в животинския свят и да подчинят животните на своето схващане за "нормалност". Разбира се що се касае до сигурността на човека, ние имаме основания да търсим защита. Затова във всеки туристически наръчник съществуват поне няколко съвета как да избегнем среща с мечка и как да излезем от ситуацията, при която вече срещата е факт. Когато обаче някой не си е научил урока, защото вероятно никога не е искал да се съобрази с природните закони или просто отказва да чете, ние вече имаме виновник - и това е мечката

Интересно, ако някой нахлуе във вашия дом, дали вие ще стоите безучастни? Още по-интересен въпрос е дали, ако човек реши да премине ограниченията на една клетка в зоопарк и бъде наранен от животно, пак то ще е виновно? И с какво тази ситуация се различава от настоящата. Ако тази мечка е опасна, другите безопасни ли са? 

Пътят, по който поемаме с подобно решение за екзекуция, води към хоризонт за премахване на цялото биоразнообразие, което човек не може да опитоми. И ако ще е така, по-добре да теглим хикса на природата - и на фауната, и на флората. Впрочем, наказанието - било то смъртно, винаги е имало една основна функция, освен назидание за виновния. То изпълнява важна обществена роля, тъй като служи за превенция, т.е. да се въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на общността. Е, викнете и другите мечки да гледат ешафода, господа палачи! Ще изпаднат в шок и съм сигурна, че никога няма да имаме повече проблем с нападения на мечки по нашите географски ширини. 

Впрочем, според българското законодателство наказанието винаги се налага само на конкретно физическо лице, което е извършил на престъплението. Което значи, че не могат да носят наказателна отговорност вещи, както по-голямата част от материалния закон у нас разглежда животните. И значи още нещо важно - трябва да има обосновано предположение за авторство. Удобно е, че мечките не могат да говорят и нямат адвокат. 

Сталин казва още, че незаменими хора няма, а сигурно и незаменими мечки няма, но се надявам да се спрем първо на хората. 

Мечките са включени в Приложение 3 от Закона за биоразнообразието във връзка с чл. 37, който гласи, че за защитени на територията на цялата страна се обявяват дивите животински и растителни видове, посочени в това приложение. За тях се забранвят всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция и прочие. 

Министерството реши: Отстрелват мечката в Белица, опасна еПострадалата при нападението жена е в добро състояние

Предпоследно: Засега няма да отстрелват мечката, ловците остават в бойна готовностГорските служители пък обясниха, че е възможно мечката да бъде прогонена