Ново проучване съобщава, че тези, които микродозират с психеделици, съобщават за подобрения в концентрацията и психичното здраве. Въпреки това, редица хора съобщават за увеличаване на невротизма след шест седмици на микродозиране.

Микродозирането означава приемане на много малки дози психеделични вещества като LSD или псилоцибин (магически гъби) за период от седмици или месеци. Тази практика стана повод за безброй заглавия през последните няколко години, твърдейки, че може да подобри здравето и да увеличи производителността на човека.

Тези твърдения са изненадващи, защото "микродозерите" приемат толкова малки дози, че няма забележими ефекти. Те могат да бъдат едва 1/20 от типичната за отдих доза, често на всеки три или четири дни. С такива малки количества, хората, които микродозират се занимават с ежедневната си дейност, включително работа, без да изпитват никакви типични лекарствени ефекти.

Без сън за седмица?! Опасната търговия с хапчета на черно плаши лекарите ВИДЕОРазследване на TrafficNews.bg разкри незаконната практика

Предишни изследвания показват, че микродозирането може да доведе до по-добро настроение и енергийни нива, подобрено творчество, повишена мъдрост и промени в начина, по който възприемаме времето.

Като цяло, участници в подобни изследвания съобщават както за положителни, така и за отрицателни ефекти от микродозата, включително за подобряване на вниманието и психичното здраве; но и повече невротизъм, пише Neurosciencenews. 

Друго, което се наблюдава е, че след няколко седмици участниците в подобни изследвания съобщават за по-ниски нива на депресия и стрес. 

Не всеки обаче усеща добри ефекти от микродозирането. Някои участници съобщават за неприятни, трудни и дори невротични преживявания.  

Друг проблем е, че хората имат силни очаквания за ефектите от микродозирането. 

Две от най-големите промени, очаквани от микродозерите, са повишаването на творческата мисъл и удовлетворението от живота, но не не могат да се открият доказателства за промени в тези области при микродозирането. 

Превод и редакция: Trafficnews

Снимка: pixabay