Исус е доста разпространено име за дете в ромската общност, но първото бебе, родено през 2022 тодина в Асеновград, предизвика небивал ентусиазъм. Репортери се явиха като влъхви в родилното, за да приветстват събитието. Снимки, репортажи от изписването, развълнувани родители и разнопосочни коментари преминаващи в цялата скала от "Осанна" до "Разпни го". 

Асеновград, който досега бил популярен като Малкия Йерусалим заради големия брой църкви, вече щял да бъде известен като града на Исус. Всъщност щеше да е забавно , ако не беше тъжно. Какви са фактите?! Исус е третото дете на 19-годишната Джейлян Кирева, която има още едно момче на година и половина и момиче на 4 години. Елементарната математика показва, че когато многодетната майка е родила първите си две деца, първо е била малолетна, а след това - непълнолетна. От това обаче не следват никакви правни последици за бащата, въпреки че Наказателният кодекс е доста ясен в тази част. Вместо това от репортажите разбираме, че таткото е на работа, защото на бебето му трябват "хумана и пампери"/ според бабата/. Очевидно майката има достатъчно ангажименти покрай децата и образованието й е приключило в 6-ти или 7-ми клас. Дали бабата и майката на малкия Исус са получавали едновременно детски надбавки не можем да твърдим със сигурност, но не е невъзможно. 

Липсата на образование в семейството очевидно се предава по наследство и след като държавата си затваря очите за подобни казуси,  които са десетки, те ще продължават да се възпроизвеждат. Междувременно десетки НПО-та се финансират от бюджета и европейски програми за работа в малцинствата. Отчитат дейност и осчетоводяват претенциозни проекти, но язвите остават. 

Предварителната оценка за броя на населението на страната днес показа, че демографският срив у нас е огромен - стопили сме се с 11,5% или с близо 850 хиляди души за 10 години. Все още обаче нямаме разбивка за това какъв е образователния ценз, грамотността или качеството на живота на тези, макар и намалели, хора. Нямаме представа за това колко от тях работят или учат, нито колко са безработни или отпаднали от образователната система.

В светлината на тази вест за демографска катастрофа, появата на новите бебета на 2022 година е като морски фар. Но да не забравяме, че нашите деца трябва да живеят както с права, така и с отговорности и че шансовете, които им даваме зависят от нас, но тяхното оползотворяване изцяло от тях. Когато се сетим за всичките семейства, които желаят своя рожба, но не предприемат тази крачка, защото нямат необходимите средства да осигурят нормална среда за живот и образование, нашият ентусиазмът изстива.