Измамната схема чрез фейсбук страницата "Мачкай, за да те уважават" и нейните „поддръжници“  продължава да завлича десетки българи. Въпреки че писахме многократно за нея, ще се наложи да отворим темата отново, тъй като престъпленията продължават, а наказани няма.

За пореден ден в рамките само на няколко часа с редакцията на TrafficNews.bg се свързаха две жени, попаднали под прицела на измамниците. Едната вече е паднала в капана и може да “пие една студена вода". Тъжното е, че жената е лишила малката си дъщеричка от пари, за да потънат в нечий джоб. 

Схемата няма да разказваме за пореден път, можете да научите всичко за нея тук:

Нова грандиозна измама във фейсбук: “наградата“ iPhone 7 завлече десетки българи СНИМКИФалшива томбола приканва потребители да превеждат пари на измамник

Измамник изпрати от Пловдив празен плик с наложен платеж по схемата “Мачкай, за да те уважават“Грандиозната измама с “наградата“ iPhone продължава да върлува

Не се връзвайте! Шмекерът с айфони Виктор си смени ЕГН-то, пак атакува Фейсбук с измами СНИМКИ“Раздавачът“ на награди дебне наивници в социалните мрежи, но състарен с 14 години

С няколко думи пропагандьорите търсят жертви във фейсбук, на които съобщават, че са спечелили в някаква томбола за iPhone и ги карат да превеждат пари по банкова сметка на несъществуваща фирма в Англия или чрез куриерската фирма Еконт, за да си получат наградата. Сумите на човек обичайно са между 20 и 40 лева, а ни е страх да прогнозираме какъв общ доход си докарват схемаджиите на месец.

Факт е, че измамата действа по подобие на телефонната - хората са карани чрез манипулация и заблуждаване  да дават средствата си доброволно, ала това не е облекчаващо вината обстоятелство и деянието е ясно криминализирано в Наказателния кодекс, а именно:

Чл. 209. (1) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:

2. ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;

Затова питаме: Къде е прокуратурата? Докога правоохранителните органи ще продължават да толерират с бездействие подобни шмекери, предвид че работят по една и съща схема. Толкова ли е трудно да се използва поставено лице, което да пусне "парите", а на място в офиса на Еконт да го очакват униформени?

Питаме също така къде

са Еконт, през които минават сделките?

Дълго време се използваше един офис в Елхово, през който бяха предавани сумите, минаващи първо през офис на Еконт в Благоевград. Сега има „диверсификация на възможностите“ - използва се ново звено в Стара Загора. Кой носи отговорност, след като се дават фалшиви данни, фалшиви телефони и т.н. Виктор Митев от Елхово е заменен с Мария Оганян с доставка до адрес бул. "Генерал Столетов" 1.

Стефани, която е сред последните жертви на измамниците ще подаде жалба в полицията. Както направиха и предишните ни читатели, впрочем. Дали този път някой ще си свърши работата?

Преди време Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите (КЗП), беше предупредил хората да пазят всякакъв тип електронни документи или хартиени, които доказват, че е било извършено определено плащане, за да може на тази база всъщност да се иска и обезщетението, когато бъде установен нарушителят. Надяваме се някой ден да има за какво да бъдат използвани запазените документи. 

Прилагаме снимки от кореспонденцията на двете набелязани жертви и различни потребителски профили, от които можете да получите подобни съобщения. 

Не се доверявайте на подобни съобщения и винаги търсете информация, за организациите, фирмите и хората, които ви склоняват към превеждане на суми. Стойте далече от страницата "Мачкай, за да те уважават" и подобни откровено съмнителни, както и профилите на Super Nikolai, Ирина Динева, Мария Оганян и т.н. 

Медията ни е готова да публикува становище на куриерска фирма "Еконт", с които сме разговаряли неколкократно при предишни случаи, ала оттам са ни отговаряли, че единствено пострадалите могат да пуснат жалба.