Пореден българин е станал жертва на схемата, организирана от фейсбук страницата "Мачкай, за да те уважават". Припомняме, че TrafficNews.bg многократно разказа в детайл за измамата, в която на потребители в социалните мрежи се съобщава, че са спечелили iPhone, който ще дойде при тях от Англия... ако извършват някои плащания. 

В случая, столичанинът Антоан, станал жертва на измамата, е "вътре" със 100 лева. И преди да припомним съвсем бегло за схемата, бързаме да посочим, че има нова следа - последната фаза на шмекерията е с пловдивски адрес. 

Всичко по "врътката" е аналогично с предишните случаи. Мъж с профил "Mega Nikolai" или директно самата Фейсбук страница се свързва с вас, за да ви честити печалбата. След като сте "спечелили" iPhone и името ви е обявено на стената на страницата, ви се обяснява, че следва да извършите превод по банков път или по Еконт на печално известния "колега" Виктор Митев, който продължава да се подвизава с чуждо ЕГН. 

Нова грандиозна измама във фейсбук: “наградата“ iPhone 7 завлече десетки българи СНИМКИФалшива томбола приканва потребители да превеждат пари на измамник

Потърпевшия превежда близо 34 лева, но на следващият ден го известяват, че има проблем със застраховката и трябва да преведе още 20-тина. Той отива в офиса на Еконт и се мъчи да се свърже по телефона с организаторите на играта, които усещат, че "рибата се е хванала на куката" и мъж приема обаждането на английския номер. Достатъчно убедителен и сладкодумен, той склонява Антоан да изпрати парите. 

На следващият ден обаче героят ни е споходен от нова вест. Има проблем на границата, затова ще му изпратят пари в плик, вместо телефон - 900 евро, което е горе-долу финансовата равностойност на технологичния дар. Ден по-късно получава известие за пратка, този път... забележете от Спиди. Смяната на куриерската фирма е интересна, но по-интересно е естеството на пратката и нейния изпращач. 

Антоан отива в офис на Спиди и получава плик с наложен платеж от 50 лева. Той помолил служителите да отворят плика, за да разбере дали наистина парите са там, ала те отказали. Мъжът заплатил цената от половин стотачка и отворил плика, в който го очаквал... лист със странен номер. Подигравката става направо мистериозна. Така оформената пратка е с подател Никола Чавдаров Мутафчиев с телефон 0999943999 и е изпратена от офис 738 на Спиди - Коматевски възел, Пловдив.  

Измаменият побеснял не без основание и веднага писал в социалните мрежи, където "отзивчивите" организатори му отговорили, че хвърчащият лист в плика е код за "Уестърн Юнион". Отивайки там, столичанинът разбира, че това е "престижът" на измамата, в частта – „нека да вкараме приключенски дух, след като обрахме гражданина“. Разбира се, всички предоставени телефонни номера не отговарят, а Антоан е блокиран от всички страници профили. 

Не се връзвайте! Шмекерът с айфони Виктор си смени ЕГН-то, пак атакува Фейсбук с измами СНИМКИ“Раздавачът“ на награди дебне наивници в социалните мрежи, но състарен с 14 години

Едно не става ясно. Как предвид че група измамница или просто един находчив, върлува месеци наред и извършва поредица от престъпления, като - използване на чужди лични данни, измама с цел облагодетелстване и възползване от "вакуум" или влизане в схема с куриерски фирми, никоя институция не се самосезира?! Защо никой не разследва случаите или киберпрестъпността е висока летва за българските служби? Възможно ли е вече година една и съща измама да бъде допускана публично да поставя ръка върху парите на българи? 

И кой носи отговорност? Защото не са само хората, подлъгали се да платят.