"Върнете Facebook" – този надпис украси един от трансперантите в центъра на Пловдив, докато социалната мрежа преживя един от най-сериозните си сривове за последните няколко години.

Припомняме, че вчера /15 април/ близо 2 часа Facebook и продуктите от портфолиото на компанията – Instagram и WhatsApp бяха абсолютно недостъпни за 80% от потребителите в световен мащаб. Спряха да работят, както приложенията на социалните мрежи, в това число и Messenger, така и десктоп  версиите им. Оказва се, че всички сървъри са се сринали, показва статистика на един от сайтовете за анализи.

В България засегнати са били около 70% от потребителите на социалните мрежи, като достъпът в страната е бил сравнително висок за разлика от десетки европейски и южноамерикански държави, където сривът е засегнал над 85 на 100 от хората.  

Въпреки това реакциите не закъсняха и 15 минути, след като социалната мрежа отказа категорично да функционира, потребители от целия свят започнаха да разискват проблемите в алтернативни канали като Twitter. Пловдивчани пък изразиха своеобразния си протест директно по улиците, като настояха “Върнете Facebook”. След като достъпът се възстанови, започнаха и равносметките обратно в рамите на възкресения канал.

Започна се с констатации: „Нямах достъп до фейсбук цели 2 часа!“. След повсеместното оповестяване, което даде яснота измежду смута, че „злочестието“ не е било индивидуално, а е засегнало и комшиите, разсъжденията прераснаха в прочит на историческата обусловеност на българската народопсихология – „Facebook спря за час-два да се изкъпят хората! Неделя е!“.  Не липсваха и коментари за безсмислието на фейсбук битието, а оттам се идентифицираха и най-печелившите: домашните любимци, парцала и пералнята.

Разбира се, апокалиптичните настройки също намериха място в последващите реакции, ала за успокоение на нашенци, подобни  бяха коментарите в цял свят.

Засега няма официална информация какво провокира спирането на работата на социалните мрежи. Все още липсва отговор от страна на пресцентъра на Facebook.

Тотален срив: Facebook спря да работиХиляди потребители от целия свят нямат достъп до социалната мрежа