Приемът за следващата учебна година за осми клас ще се преструктурира в посока STEM профили – това са софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене и ИТ, заяви в интервю Иванка Киркова, началник на Регионално управление на образованието-Пловдив, предава Радио Пловдив. 

Това се налага от нуждата от повече специалисти в тези направления, стана ясно на първото за годината съвещание с директорите и експертите от общините в областта .

От тази година ние започваме плавно да настройваме система спрямо тези изисквания, съобразени с нуждите на бизнеса, обясни Иванка Киркова.

Най-търсените специалности от работодателите в Пловдив и областта са технически.

Това са електроника, мехатроника, дигитални комуникации, роботика, електрически транспортни средства и стрелочници. Ние ще решаваме няколко задачи с план-приема за новата учебна година, а от друга страна ще мотивираме и ще пренасочваме и в обучение в професионални училища, обясни началникът на Регионалното управление на образованието-Пловдив.

До 15 януари директорите на училища от Пловдив и областта трябва да представят своите предложения в Регионалното управление, а до 15 февруари обобщените данни ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител. Утвърждаването пред МОН трябва да стане до 1 март.