Напънала се планината и родила мишка. Тази българска поговорка напълно изчерпва мащаба на поредната драма, разиграла се в социалните медии. Търсачи на дълбоки конспирации зачекнаха корицата на книгата "Аз съм българче" със стихове на Иван Вазов, защото момченцето с българския трибагреник всъщност било украинче. Защо ли? Ами ясно е - облечено е в пуловер в синьо и жълто.

И се започна едно тричане - срам за издателството, позор за художника, какви продажници сме българите и колко политкоректни сме. За всички "специалисти" важният детайл, че е издадена през 2002 г., не е достатъчен, за да спрат да търсят под вола теле. А защо не и да призовават да се смени корицата или изземе тиражът?

Нищо, че това е една от най-предпочитаните книги за децата в първите класове и е преиздавана неедратно. Нищо, че зад издаването ѝ стои едно от най-авторитетните български издателства с огромни традиции в детската литература "Хермес". Нищо, че илюстрациите са дело на един от най-значимите и интересни съвременни илюстратори - Борис Стоилов. Нищо в случая няма значение, защото поредният плитък скандал има за цел отново да раздели българите. И успява!

Вирусното разпространение на измислената "новина" показва нещо много тревожно - всичко може да се превърне в инструмент за дезинформация, дори и една детска книжка. А за критично мислене и търсене на истината и дума не може да става. Доказват го крясъците около българо-украинското дете, родено в главите на болни политикани.