Какво е общото между Областния кризисен щаб, Общинския кризисен щаб, директорът на РЗИ, директорът на БАБХ, кмета, областния управител,  COVID – 19 и вендинг автоматите за топли напитки? На пръв поглед от едната страна стоят държавниците, които трябва да взимат важни решения. На базата на тях пловдивчани и жителите на областта трябва да се чувстват  защитени, предпазени, като се сведе до минимум опасността, която ги дебне.

От другата страна стоят едни автомати за кафе, които са поставени на различни места в града и хората си купуват топли напитки от тях. Не говорим за тези машини за вода и пакетирани стоки, които ги има по болници и други обществени места. Става дума за онези машини, на които няма никакъв контрол какво излиза в течно състояние.  90% от тях нямат връзка към чиста питейна вода, и използват туби, които се наливат от други туби, които се пълнят от ВиК мрежата. Копчетата пък се натискат от всякакви хора – с хигиена, без хигиена, с ръкавици и без ръкавици.

Логично е те да бъдат забранени, а почти навсякъде в България това вече е сторено, без да се вдига много шум. В Пловдив обаче те си работят, а от 2 седмици редица пловдивски медии питат едно и също – кога ще бъдат забранени. Отговор от другата страна няма,  а всички подозрително мълчат.

Всъщност вендинг автоматите за кафе са класически пример за немощта на Областния и Общинския кризисен щаб да взаимодействат и да взимат решения,  вендинг автоматите са един от примерите за немощта на директорите на важни държавни институции да взимат решения.

Отговорните фактори в държавните институции се държат като средновековни владици, за които има само едно праведно евангелие – Заповедта на министъра на здравеопазването.  Нищо извън нея, тях не ги интересува, не могат да взимат решения и  казват „ние сме изпълнители”. Така се случи и днес на Областния кризисен щаб, като първо от РЗИ казаха, че следват Пътя на заповедта, а след това и от БАБХ повториха на какво се уповават.    

Нищо, че преди това председателят на Националния кризисен щаб Венцислав Мутафчийски обърна внимание на Пловдив, че те могат да взимат решения, които са за затягане на мерките. Това вече го правят в София, Бургас, Стара Загора, тук обаче никой не смее да въведе нещо различно от Евангелието на Ананиев.

Кметът Здравко Димитров  по-рано тази седмица се опита да прояви решителност и заяви, че затяга контрола. Той излезе напред и каза , че се въвеждат строги мерки и най-логичното бе да срещне разбиране от Дани Каназирева, шефът на РЗИ Ваня Танчева-Манчева, шефът на БАБХ д-р Камен Янков.  Зико ясно пое отговорност за своите намерения, като ги оповести, че са по негова инициатива. Тогава въпросните шефове и управленци, назначени от държавата, трябваше само да дадат зелена светлина, като разпишат предложенията на кмета.  Така щеше да се получи този т. нар. синхрон между институциите. Вместо това чиновниците и другите фактори взеха да тупкат топката . 

Вендинг машините са христоматиен пример за политическа немощ в държавните звена по ред причини.  На хората, които следят брифингите в Областна управа, вероятно им е направило впечатление, че иначе дейната на всеки въпрос Дани Каназирева, веднага предава микрофона, когато стане въпрос за тях.  Това, разбира се, не е случайно. Съпругът на областния управител Тодор Каназирев е един от най-крупните търговци на вендинг автомати за кафе. Фирмата му „Терикс” е една от най-големите в България, а самият той е председател на Българската вендинг асоциация.

Случайно или не – РЗИ и БАБХ всеки път се споглеждат, като стане дума за този вид кафе машини и чакат нова глава в Евангелието, за да ги затворят, показвайки, че те са неспособни за взимане на решения.

Бърза справка показва съвсем различен подход. В Бургас кметът Димитър Николов забрани купуването на топли напитки от вендинг автоматите, а към момента всички са затворени в морския град.

„Всички спазват заповедта. В момента в Бургас трите институции работим заедно в една сграда – Общината, полицията и РЗИ, като взимаме всички решения заедно и никой не ги поставя под съмнения, че са правилни”, каза пресаташето на Община Бургас пред TrafficNews.  Заповеди за забрана на вендинг апаратите има още във Варна, Пазарджик, Ловеч и Монтана.

Тъй като, както стана дума, не навсякъде се обръща толкова внимание на тези машини, на други места директно са ги изключили без специални заповеди.

„Още като излезе заповедта на министъра на здравеопазването, кметът нареди  да се спрат всички кафемашини в Стара Загора”, заявиха от Общината.  Същата е ситуацията и в София.

Иначе казано – вижда се контрастът между работата в другите общини и области и Пловдив. Тук не само, че не е като в Бургас, където институциите работят заедно, а се вижда как два щаба се ритат по кокалчетата, а другите основни държавни институции ги е страх да не се забият между шутовете.  В останалите области се вижда, че кметовете са оставени  да работят на спокойствие и да поемат сами политическата си отговорност,  а тук имаме свръхконцетрация на областния управител върху Пловдив, който се опитва да си предава функции, които би трябвало да са от компетенциите на градоначалника.

На всичкото отгоре посочването на Пловдив като лош пример от ген. Мутафчийски е било на базата само на повърхността на фактите, а ако знаеше всичко?