Как никой не е разбрал за критичното състояние на близнаците? Това е въпросът, който неминуемо се поражда и буди недоумение, след като едно 3-годишно дете бе прието в болница със спукан череп и хематом, а сестра му - 9-килограмова и с охлузвания.

Стефан и Габриела, 3-годишните близнаци, които са живели сами с майка си Иванка Стефанова, са били призраци за съседите. Социалните служби днес потвърдиха, че години не се е чувал нито звук, нито плач от апартамента на Иванка. Как две деца се отглеждат без никой да ги чуе или види?

„Когато научихме, че са се родили, я питахме за имената… тя ни ги каза, но така ѝ не видяхме лицата им“, споделя съседка на долния етаж.

Четете още: 3-годишният Стефан е в дълбока кома! Майката не отваря вратата на социалните работници ВИДЕО

Друг съсед пък коментира, че последно е видял децата една вечер преди повече от 2 години, когато баща им – Янко все още бил в страната. Бабата и майка на Янко твърди, че до 2-годишната възраст на близнаците, тя е поддържала контакт с тях и че е полагала грижи за тях. Поради неясни причини Иванка спира всякаква връзка със свекърва си преди 1 година.

Според бабата децата са били в добро състояние, когато за последно ги е видяла, а социалните посочиха, че жената е шокирана и възмутена от състоянието на внуците си. Към момента бабата посещава децата в болницата, където са настанени и е подала декларация внуците ѝ да бъдат настанени при нея.

Директорът на дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева беше категорична, че в момента приоритетът е децата да бъдат лекувани – както физически, така и психически. Децата нямат никакви вродени увреждания, но състоянието на момченцето е критично, а момиченцето е с атрофирали мускули, не може да говори и тежи колкото шестмесечно бебе.  

„Първо ще се опитаме да покрием всички дефицити у децата. И социалните, и здравните служи ще обединим усилия в борбата да не останат никакви трайни увреждания у близнаците. На следващ етап ще търсим варианти за настаняване. Що се отнася до момиченцето, бабата може да стане негов придружител, но първо трябва да се мине процедура“, каза тя.

Иванка е получавала детски надбавки, което значи, че те са имали всички ваксини, добави Танева.

Извършените ваксинации към момента се позовават на твърдения на лекарите, но личният лекар на децата все още не е дал никакъв отговор по въпросите за тяхното общо състояние, което очевидно е плачевно.  

Джипито е бил поканен на организирания корординационна среща, провела се днес, но не се явил, затова социалните служби са изпратили писмо с въпроси за здравните данни за децата.

„Ако реши, нека да се свърже с нас“, призова Надя Тенева.

Иванка Стефанова, 38-годишната майка на близнаците, не работила и живеела сама с децата. С Янко имали връзка от 10 години, а децата били желани, но когато се родили започнали скандали. Никой не може да се свърже с бащата, който от 2 години работи в Германия, а майката обяснява, че недохраненото състояние и липсата на социални умения у децата са причинени от бедност. Самата Иванка обаче всеки ден е била засичана от съседи навън, по-странното е, че тя е закръглена в добро здраве и ежедневно е излизала с пълни чанти от близкия супермаркет.

Четете още: Иванка, майката на недохранените близнаци, всеки ден пълнила торбите в супермаркет

Обяснението на майката за инцидента – падане на картина върху главата на Стефан – остава водеща версия в разследването. Жената сама е подала сигнал за травмата и е извикала спешна помощ. Първоначално имаше подозрения за домашно насилие и побой. Прокуратурата все още не е повдигнала обвинения на майката и тя бе пусната от ареста късно снощи. Води се досъдебно производство за неполагане на грижи към малолетни лица.

"Немарливостта за нас също е акт на насилие", заяви Надя Танева. От както Иванка е пусната от ареста обаче, тя се е барикадирала в апартамента си и не пуска никого – нито полицаи, нито социални служби. Всички опити да се разговаря с майката удрят на камък. Разбиване на вратата на апартаменмта е крайна мярка, за която трябва да има сериозно основание и позволение от съда. Дали ще се стигне до там, предстои да разберем.

Но три въпроса продължават да висят в пространството.

Защо съседите не са подали сигнал, предвид че е имало обезпокоителни обстоятелства?

Защо бабата не е подала сигнал, предвид съмнителното спиране на контакт?

Защо джипито не е констатирал проблем с децата?

Няма ли някой, който да упражнява контрол, да проследява съдбата на едни невръстни деца? Няма ли кой да ги спаси? Има ли други такива деца призраци, за които никой не е чувал преди да стъпят в болницата?

Не обвиняваме никого за липсата на намеса, но не можем да подминем апатията, нито липсата на механизъм за мониторинг на 3-годишни, които дори не могат да кажат какво ги боли.

Очаквайте още по темата!