Стефан - едното от двете 3-годишни близначета, които са в болница в Пловдив, е в дълбока кома. Сестричката му - Габриела, до една седмица вероятно ще бъде преместена в детска клиника, като се търси вариант за придружител, предаде репортер на TrafficNews.bg. Бабата - майката на бащата на децата, която е от Стамболийски, е проявила желание да стане придружител на детето.

Оказва се, че бабата е полагала големи усилия в отглеждането на децата до 2-годишната им възраст. Изведнъж обаче 38-годишната Иванка - майка на децата, спира да допуска свекърва си до близнаците. Не вдигала телефона и отказвала всякакви срещи между децата и възрастната им роднина. По данни на бабата децата не са имали проблеми до 2-годишната си възраст, но на пресконференцията днес директорът на дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева категорично заяви, че според нея е невъзможно само 1 година да е допринесла за критичното състояние на децата. 

Момиченцето Габриела е прието в болницата с леко охлузване до окото, теглото й е много ниско, детето тежи само 9 килограма - такова тегло е присъщо за 6-месечно бебе, мускулите й са атрофирали. Все още не е ясно защо при отказан контакт от страна на майката бабата не е сезирала социалните служби.

Сега възрастната жена е при децата. Личи си, че момиченцето има контакт с нея и я разпознава. Социалните все още не могат да се свържат с майката. Правени са няколко опити, но жената не отваря. Социалните работници казаха, че няма да спират в рамките и на днешния ден да се опитват да проведат разговор с Иванка и са категорични, че към този момент децата няма да бъдат оставени под нейния надзор.

"Немарливостта за нас също е акт на насилие" - каза Надя Танева. Службата продължава да се опитва да се свърже и с бащата на децата, който е в Германия от близо 2 години. Всички опити обаче досега са ударили на камък.