За българина хлябът е свещен, незаменим. Думата „хляб“ в много случаи е приела значението на „хранене“ или „ нахранване“. Една поговорка гласи: „Като има хляб, всичко има.“

За всеки повод, неизменна част от трапезата е именно хлябът. Топъл и ухаещ по един невероятен начин, той присъства във всеки дом. 

Завладян от идеята, че хляба сплотява, един млад и предприемчив пловдивчанин решава да предложи едно уникално произведение, приготвено с много любов и страст.

Така преди по-малко от месец в Пловдив отвори врати най-голямата пекарна у нас – „Хлябь и Закуската”. Внушителната и в същото време топла и уютна сграда се намира на Коматевско шосе. Още от първият ден на отварянето на вратите, районът бе изпълнен с вкусната миризма на хляб и пресни изкушения. Това е една от малкото пекарни, която предлага квасен хляб.

Нестор Куцев и семейството му се занимават с производството на тестени изделия от десет години. Преди време интересът им е бил привлечен от квасения хляб и от изцяло пречистените печива. Този интерес прерастнал в идея, а идеята в мечта.  Така била създадена пекарната „Хлябь и Закуската”.  Основната цел на собственика е да предлага висок клас продукция, с високо качество и без компромис при производството.

В обекта са изложени  пълна гама от хляб, изпечен рано сутринта с изцяло натурални и висококачествени продукти – премиум класа.

„В „Хлябь и Закуската” сме събрали всичко, което може да се предложи в една пекарна. От дребните печива, през сладките изкушения до хлябовете и сладките хлябове – козунаци и панетонета. Нашето производство е уникално. Защо е така? Нашият хляб е подложен на дълга ферментация. Това е процес, при който хлябът успява да развие целия си потенциал и да даде всичко на човек. По време на ферментацията се избягва почти всичко нередно от производството на бърз хляб. При нас има трифазно замесване, като минималната ферментация е около 12 часа, а при специфичните изделия е 24 часа”, разказва Нестор Куцев.

Подобен хляб според него е изключително полезен. От тях могат да се извлекат полезни съставки – витамини, минерали, желязо и други. Разбира се, по време на приготвянето на всички изделия, майсторите пекари използват единствено краве масло и в редки случаи зехтин.

„Ние работим само за деня. Сутрин всичко е прясно. Предлагаме над 15 вида хляб, над 30 дребни печива и над 40 вида сладки изкушения.  В производството влагаме само висок клас брашна. Наблягаме много на 100% ръжено брашно, което е едно от най-полезните. Този хляб е изключително здравословен, но и много трудно се произвежда.  Ние обаче правим точно такъв хляб - 100% ръжен квасен хляб”, допълва Куцев.

В приготвянето на цялата гама от продукти, фирмата използва само премиум клас продукти. По думите на собственика на пекарната, не бива да се правят компромиси, особено с такъв тип печива.

„Не може да си позволим да използваме растителни мазнини. Всичко е по БДС стандарт.  Използваме много ядки и сушени плодове. За сладките хлябове и сладкишите се влага само кафява захар”, добавя майсторът.

В пекарна „Хлябь и Закуската” всеки може да намери всичко по вкуса му. Благодарение на широката гама от продукти, пловдивчани могат да открият всяко тяхно желание, което да удовлетвори нуждите си.

Пекарната прави и един много специален продукт, който много рядко може да бъде открит на нашия пазар – хляб за деца.

„Имаме разработен детски хляб, с прясно мляко и краве масло. Искаме и най-малките ни клиенти да получат това, което харесват и да задоволим техните предпочитания. Хлябът за деца не е с твърда кора, с по мека среда. Приготвен само с качествени суровини.  Проблем в последните години е наднорменото тегло при децата. Родителите спират да им дават хляб, но той не е причината за пълнотата. Важно е как се приготвя хляба и с какви продукти. Повечето продукти в търговската мрежа се правят с растителна мазнина и захар, за да придобие изделието сладък вкус.  Детският хляб в пекарната ни е само с краве масло, а сладките изделия се приготвят от кафява захар. Консерванти – абсолютно забранено”, добавя Куцев.

С наближаване на празниците, в пекарната започват и специалните индивидуални поръчки. Провокирани от това, майсторите започват производство на нова линия – изделия премиум клас. Ще се изработват пити са краве масло и тутманици с козе сирене.

„Отново продукцията ще е подложена на дълга ферментация, за да може да се извлече максимално ползата от полезните вещества от процеса. Продуктите ще са всякакви печива, които са пожелали клиентите, само с висококачествени продукти”, каза още Куцев.

Освен за вкъщи, вкусните тестени изделия могат да бъдат похапнати и в залата пред пекарната. В приятна и уютна обстановка, клиентите могат да се насладят на прясно изпечен френски кроасан с чаша ароматно кафе или турска баклава с топъл чай.

"Човек е това, с което се храни! Нека вашата храна бъде лекарство и лекарството ваша храна. Хляб за Живот!"

Всички любители на пресния, топъл и вкусен хляб могат да опитат сами на адрес бул. "Коматевско шосе" 71 К. Пекарната работи от понеделник до събота, от 7:30 до 20:00 часа.