Днес един отдавна безмислен орган като Националния съвет за тристранно сътрудничество, който уж "съблюдава" правата на работниците и работодателите, за пореден път се изгаври с инвалидите в България.

Да нарочно казвам инвалиди, а не хора с увреждания, защото тези хора там днес отново ни направиха инвалиди.

По-съм склонен да простя на онзи някогашен вицепремиер, Валери Симеонов, за думите му: "Кресливи майки, с уж болни деца"… отколкото на Вас, г-н Васил Велев и веднага ще Ви кажа защо.

Единият ми син почина, преди повече от 6 години, гние на два метра дълбочина, другото ми дете е с болно сърце. Злочеста участ за едно българско семейство, но явно не и за Вас, г-н Велев.

Не се посвенихте да говорите откровени тъпотии на Тристранката за медицинската експертиза, как едни такива инвалиди работели на запад, как едни такива инвалиди получавали пари, как тук едни такива инвалиди източвали здравната каса, далавераджийствали с ТЕЛК-овете.

Само дето не стигнахте до откритието, че на нас ще ни поникне ново сърце, на един сакат човечец, ще му порастат нови ръце, крака… След две години като отидем на ТЕЛК да очакваме чудото. Така ли, г-н Велев?

Г-н Велев, Калоян се казва синът ми, оказа се, че е болен от тежко сърдечно заболяване, генетично. Откриха заболяването му трудно, оперирахме го на черно, но това няма значение, платихме едни луди пари, но това също няма значение – та кой не би направил всичко за детето си. 

Дадоха ни 92% инвалидност, но и това няма значение, защото ние – аз, жена ми, и най-вече синът ми, източваме ТЕЛК-а, взимаме 930 лева на месец. Присядат ни, защото след време ще правят на детето ни нова операция, отново на черно и тези източени пари от държавата няма да стигнат и за една прекарана нощ в болницата, но няма значение...

Г-н Велев, и Вие г-да от Синдикатите, които останахте "Въздържали се", не чухте аргументите на министър Кирил Ананиев за сбора от епикризите на тежко болните хора, за тежко болните деца. За това как едни хора сега оцеляват с едни смешни пари, а други, на едни други места, по гетата се правят на болни, раждат по 5 и източват държавата, но им плащате, Вие им плащате.

Да г-н Велев, опряхте до 930-те лева на сина ми Калоян, нима в главата ви е пълно само със сметки. Г-н Велев Вие имате ли сърце?

Чудя се дали да не ви ги донеса (парите) и да се оправяте, а?

P.S. Днес новата формула на ТЕЛК не срещна подкрепа и бе критикувана остро от синдикатите и работодателите в тристранката.

Промяната в Наредбата за медицинската експертиза предвиждаше, че ако поне две от заболяванията, които носят 50% инвалидност, към тях могат да се добавят още 20% от сбора на придрущаващите заболявания.
Единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи промените, предложени от Министерството на здравеопазването.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев се възпротиви с мотивите: "Не всички хора с увреждания са лишени от възможността от работа… Не подкрепяме проекта. Досега имаше по-голяма възможност за незаконно източване чрез мними увреждания или платени фалшиви увреждания. Сега тази възможност се облекчава и се създава възможност за законно източване на обществените фондове чрез сумиране на множество увреждания… България е единствената държава в Източна Европа, която не е реформирала тези свои служби. В много други страни с възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, а се интегрират хората. При възможност за работа 3-6 часа се изплаща половин пенсия. Само при невъзможност да се работи повече от 3 часа се изплаща цяла пенсия".